Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Ruimteconferentie 2013: systeemcrisis in woning- en vastgoedmarkt

Nieuwsbericht | 28-02-2013

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) organiseert op dinsdag 21 mei 2013 de Ruimteconferentie 2013. Thema is de systeemcrisis in de woningmarkt en vastgoedmarkt. Bruce Katz (Brookings Institution Washington DC, USA) en Ewald Engelen (Universiteit van Amsterdam) verzorgen de keynote speeches.

Waar en wanneer?

De economische crisis heeft hard toegeslagen op de woningmarkt en de commerciële vastgoedmarkten. De crisis wordt daarmee voelbaar voor veel Nederlandse huishoudens, corporaties, ontwikkelaars, bouwbedrijven en overheden. Het vinden van een uitweg uit deze crisis is dan ook een grote opgave voor de politiek. In het regeerakkoord is dan ook aandacht voor het aanpakken van de stagnatie op de woningmarkt.. Hoe manifesteert de systeemcrisis zich en wat zijn de gevolgen voor de stedelijke ontwikkeling? Welke veranderingen zijn nodig om de ontwikkeling weer op gang te krijgen? Dat zijn belangrijke vragen die op de Ruimteconferentie aan de orde komen.

Sprekers

Bruce Katz is programmadirecteur Metropolitan Policy Program en vice president van het Brookings Institution in Washington. Hij doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling onder invloed van de economische stagnatie en de moeizame fiscale situatie in de VS. In juni van dit jaar verschijnt van hem en Jennifer Bradley 'The Metropolitan Revolution: Restoring America from the Ground Up'.

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de economische crisis. Hij heeft daarover niet alleen gepubliceerd in wetenschappelijke bladen, maar mengt zich ook actief in het politieke debat als columnist en kritisch commentator. Een verzameling van zijn columns is gebundeld in 'Een ongeluk in slow motion, aantekeningen van een ramptoerist'.

Programma

  • 10.00 uur: Opening door Maarten Hajer, directeur PBL
  • 10.10 uur: Lezing Ewald Engelen
  • 10.55 uur: Forum
  • 11.45 uur: Workshops 1e ronde
  • 13.00 uur: Lunch
  • 14.00 uur: Workshops 2e ronde
  • 15.50 uur: Lezing Bruce Katz
  • 16.30 uur: Sluiting (aansluitend is er een borrel)

Lever een bijdrage aan de workshops

Workshops vormen een belangrijk onderdeel van de Ruimteconferentie waaraan u zelf een bijdrage leveren kunt. U kunt tot en met 12 maart een abstract indienen.

Sociale Media

Volg ons ook op Twitter: @Leefomgeving, #RUIMTE13

Contact

Neem contact op met Bas van Esch, ruimteconferentie@pbl.nl of de afdeling Persvoorlichting via (070)3288 688 of persvoorlichting@pbl.nl.