Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving

Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Nieuws

Hoe het werken in Nederland verandert

21-04-2016

Op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR-2016) laat het PBL met tekst, video, animatie en datavisualisatie zien hoe onder meer het woon- werkverkeer van forenzen, de stedenbouw en de ruimtelijke economie van het werken in Nederland verandert.

Bbp geeft onvolledig beeld van welvaart

21-04-2016

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het PBL in kaart gebracht hoe welvaart en welvaartsverbetering kunnen worden gemeten. Het bbp – het bruto binnenlands product – is daartoe slechts in beperkte mate geschikt. Onderwerpen als natuur, milieu en effecten voor mensen elders ter wereld en voor latere generaties maken er immers geen deel van uit. Het alternatief is werken met een set van indicatoren.

Half miljoen huurders heeft moeite om rond te komen

14-04-2016

Een half miljoen huurders heeft moeite om elke maand de huur en de meest basale kosten van levensonderhoud op te brengen. In 2015 gold dat voor 18% van alle huurders, tegenover 13% van de huurders in 2012. Onder eigenaren van een koopwoning komen betaalrisico’s veel minder voor: 3% in 2015. Zij hebben wel te maken met oplopende restschuldrisico’s.

Onder de aandacht

PBL-academielezing over smart cities

Meld u aan voor de PBL-academielezing door prof. Rob Kitchin op 25 mei: 'Smart cities: Realising the promises whilst minimizing the perils'. Kitchin is verbonden aan de National University of Ireland Maynooth.

Symposium Natuurlijk Kapitaal Nederland

Hoe kunnen natuur en economie elkaar versterken? Het PBL heeft dit de afgelopen 2 jaar in de praktijk onderzocht. De resultaten worden op 19 mei 2016 gepresenteerd tijdens een symposium.

PBL op IABR 2016

Op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR 2016) presenteert het PBL een interactieve installatie waar bezoekers een beeld krijgen van het veranderend werklandschap van Nederland. De IABR duurt van 23 april tot en met 10 juli 2016.

    Waarom een circulaire economie?

    Deze longread van het PBL belicht alle aspecten van de circulaire economie in Nederland. Tekst wordt afgewisseld met heldere infographics.

    Energietransitie: Joulebak 2050

    In deze interactieve website ligt de nadruk op de technologische vernieuwing die energietransitie brengt, en wat daarbij komt kijken. Technieken die Nederland kunnen brengen naar een koolstofarme toekomst komen aan bod in teksten, infographics en animatiefilmpjes.