Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud
Regionale bevolkingsprognose

Regionale bevolkingsprognose

U bevindt zich op de homepagina van de regionale bevolkings- en huishoudensprognose van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving). De meest recente versie is van oktober 2013. Deze prognose wordt iedere drie jaar geactualiseerd. De eerst volgende versie wordt naar verwachting in juli 2016 gepubliceerd.

De prognoseresultaten zijn hier op verschillende manieren te bekijken. De hoofdlijnen staan in overzichtelijke factsheets kant en klaar, maar u kunt ook zelf tabellen samenstellen. Verder kunt u de ontwikkeling van de regionale gegevens door de tijd heen bekijken in (dynamische) kaarten.

Factsheets Regionale prognoses

In de factsheets per regio kunt u de resultaten van de PBL/CBS regionale bevolkingsprognose 2013-2040 bekijken. De factsheets zijn gebaseerd op de meest recente bevolkings- en huishoudenprognose, gepubliceerd op 1 oktober 2013. Deze prognose maakt het PBL in samenwerking met het CBS.

Infographics Bevolkingsprognose

  Uw eigen tabellen maken

  De uitkomsten van de regionale bevolkings- en huishoudensprognose per regio en van de 31 grootste gemeenten kunt u met uw eigen zoekopdracht bekijken.

  U kunt binnen enkele stappen zelf een tabel samenstellen en de uitkomsten op uw scherm bekijken. Vervolgens kunt u de tabel exporteren naar Word of Excel om deze desgewenst verder te bewerken.

  De prognoses in beeld

  Bekijk kaartbeelden van de bevolkings- en huishoudenontwikkelingen voor meerdere jaren.

  Download de belangrijkste resultaten

  U kunt hier met 1 muisklik spreadsheets downloaden van de belangrijkste resultaten van de meest recente bevolkings- en huishouden-prognose.

  Overige organisaties

  Zie ook de websites van overige organisaties die zich, al dan niet in samenwerking met het PBL, bezig houden met bevolkings- en huishoudens-ontwikkelingen in Nederland.

  Literatuur

  Lees wat de opzet, de achter- gronden en de veronderstellingen zijn van de regionale bevolkings- en huishoudensprognose en daarnaast over de methodiek van het model PEARL waarmee de prognose wordt gemaakt. Tevens vindt u hier de gepubliceerde rapporten en artikelen over de (huidige en vorige) prognose(s).

  Relevante onderwerpen