PBL Academielezing Rechtvaardigheid in leefomgevingsbeleid: mobiliteit en wonen

Waarschuwingsbericht

Aanmelding via dit formulier is gesloten.

Rechtvaardigheid krijgt, naast doelmatigheid en doeltreffendheid, steeds meer vorm als belangrijk criterium voor het ontwikkelen van leefomgevingsbeleid. Daarom heeft het PBL Karel Martens – professor aan het Israel Institute of Technology –  gevraagd de  nieuwe Academielezing te verzorgen over ‘Rechtvaardigheid in leefomgevingsbeleid: mobiliteit en wonen’. 

De professor Transport Planning gaat de Haagse beleidswereld aan de hand van bereikbaarheid van werk en wonen meenemen in de principes én de praktische uitwerking van rechtvaardigheid in het beleid. 

In het eerste deel van de lezing geeft Martens een toegankelijke introductie van de filosofische achtergronden en theoretische principes van rechtvaardigheid, met filosofen als Rawls, Walzer en Sen. Het tweede deel van de lezing is gewijd aan de praktische vertaling voor het beleid. Voorbeelden daarvan zijn de woonopgave en de daarmee verbonden mobiliteitsopgave. Komen de vele nieuwe woningen nabij het werk of moeten er vele woon-werkkilometers worden afgelegd? Kunnen de meeste mensen het werk bereiken met openbaar vervoer, of hebben ze door de ruimtelijke verdeling van wonen en werken een auto nodig? En wat als ze zich die niet kunnen veroorloven?

Programma

Tijd Beschrijving
14.30 Inloop
15.00 Welkom door moderator André van Lammeren, adjunct-directeur PBL
15.10 Lezing door professor Karel Martens
15.55 Reflecties van wetenschappers en beleidsmakers
16.15 Discussie
16.30 Borrel

De lezing wordt gehouden in het Nederlands en vindt plaats in het Atrium van ons kantoor aan de Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag. Er is geen mogelijkheid de lezing online te volgen, wel is deze later terug te luisteren.

Het aanmeldformulier voor deze lezing is gesloten. Wilt u graag de lezing bijwonen? Stuur dan een mailtje naar pbl-evenementen@pbl.nl