Webinar 'Brede welvaart in beleid'

Waarschuwingsbericht

Aanmelding via dit formulier is gesloten.

Aflevering 2: Brede welvaart in Nederlandse gemeenten

Brede welvaart heeft te maken met alles wat mensen van waarde vinden. Maar wat zijn die dingen die zij belangrijk vinden en hoe belangrijk vinden zij die dingen dan? En wat zijn de verschillen hierin tussen inwoners van verschillende gemeenten? In dit tweede seminar in de gezamenlijke PBL/CPB/SCP- reeks ‘Brede welvaart in beleid’, presenteerde PBL-onderzoeker Mark Thissen zijn onderzoek naar brede welvaart in Nederlandse gemeenten.

Het onderzoek laat zien dat gemeenten in de nabijheid van grotere steden – en met name de gemeenten in de Randstad – een grotere en bredere welvaart hebben. Mark Thissen legde uit hoe dit komt, hoe het onderzoek is gedaan en welke lessen daaruit te trekken zijn voor effectiever beleid gericht op het versterken van de brede welvaart in de regio. Zo laat het onderzoek het belang zien van de regionale context en samenwerking tussen dichtbij elkaar gelegen gemeenten bij het bevorderen van de brede welvaart. Maar het toont ook het belang aan van samenwerking tussen gemeenten die ver van elkaar liggen en veel van elkaar kunnen leren, omdat ze voor dezelfde problemen staan en hun inwoners vergelijkbare dingen belangrijk vinden.

Na de presentatie van het onderzoek was er ruimte voor vragen en discussie. Hier namen ook enkele experts op het vlak van brede welvaart aan deel. Het seminar was online en is binnenkort terug te kijken.

In december organiseerden we de eerste van de serie seminars Brede welvaart en beleid, over regionaal beleid en mobiliteit. Deze serie wordt georganiseerd in samenwerking met het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau.