Webinar Kennis verbeeld: lessen uit 25 jaar datavisualisatie voor beleid

Waarschuwingsbericht

Aanmelding via dit formulier is gesloten.

Wereldwijd zien we dat verstedelijking vaak plaatsvindt in gebieden die in toenemende mate gevoelig zijn voor overstromingen. Hoe kun je die ontwikkeling op een kaart weergeven? Nederland wil dat de broeikasgasuitstoot flink daalt in de jaren tot 2030. Of dat gaat lukken, hangt van veel factoren af. Hoe geef je die onzekerheid in een grafiek weer? Ons land is op weg naar een circulaire economie in 2050. Bij zo’n omslag komt veel kijken. Hoe kan ik dat in een infographic verbeelden? Zomaar een paar voorbeelden van uitdagingen waar het visualisatieteam van het PBL dagelijks voor staat.

Door de jaren heen heeft ons team een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. In de publicatie ‘Kennis verbeeld: lessen uit 25 jaar datavisualisatie voor beleid’ laten we een deel van die kennis en ervaring zien. De publicatie is niet alleen interessant voor ontwerpers, maar ook voor iedereen die meer wil weten van de wereld achter kaarten, grafieken en figuren. Hoe gaat dat nu in zijn werk, data en kennis op een bruikbare manier verbeelden?

Ter gelegenheid van 25 jaar vakmanschap organiseren we een webinar waarin we de publicatie presenteren. 

Aanmelden voor dit seminar is helaas niet meer mogelijk.

Programma

  • Welkom door dr. Rob Weterings, sectorhoofd Integrale Beleidsanalyse Leefomgeving bij het PBL
  • Presentatie van het boek door leden van het visualisatieteam, Filip de Blois en Raymond de Niet
  • Reactie door ir. Babette Porcelijn van Think Big, Act Now, onderzoeker, ontwerper en auteur van ‘De verborgen impact’ en ‘Het happy 2050 scenario’
  • Discussie
  • Afsluitende reflectie door Frédérik Ruys, information designer bij Vizualism en datajournalist

Doel van het webinar is om met elkaar in gesprek te gaan over de kunst van het visualiseren van kennis voor beleid. Het PBL publiceert in de eerste plaats voor beleidsmakers en politici. Maar overheidsbeleid wordt niet in een ivoren toren gemaakt en onderzocht. In een samenleving die steeds meer digitaal wordt en waarin beeld en verbeelding een steeds grotere rol spelen, is er brede belangstelling voor onze publicaties. Ook op snelle sociale media, waar onze grafieken en figuren in één oogopslag duidelijk moeten zijn.

Onafhankelijkheid en onpartijdigheid zijn belangrijke waarden voor het PBL. In een omgeving waarin veel aandacht is voor ‘framing’ van kennis en inzichten, moeten we ons extra bewust zijn van het verhaal dat onze figuren, kaarten en infographics vertellen. Hoe moet het PBL opereren in die omgeving, met inachtneming van de hoge kwaliteitseisen die we onszelf stellen?