Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Groei en krimp bevolking in de afgelopen en komende 15 jaar

Infographic | 12-09-2016

This page contains functionality your browser does not support. Please view this page in a different browser like Firefox or Chrome or in a more recent browser version. As an alternative, a static bitmap of the infographic is shown.

Afgelopen 15 jaar

In de afgelopen 15 jaar hadden de meeste Nederlandse gemeenten te maken met bevolkingsgroei. Grote uitschieters zijn groeikernen als Almere, Haarlemmermeer en Houten. Ook Amsterdam, Utrecht en Den Haag kenden een forse bevolkingstoename. De groei in Rotterdam, de 2e grootste gemeente, bleef daarbij wat achter. In ongeveer 1 op de 8 gemeenten is het inwonertal noemenswaardig gekrompen (met meer dan 2,5%). De gemeenten met de sterkste krimp liggen diep in het zuiden en hoog in het noorden.

Komende 15 jaar

In de komende 15 jaar wordt krimp steeds belangrijker. In 2030 zal bijna 1 op de 5 gemeenten minder inwoners tellen dan nu (bij een krimp met meer dan 2,5%). Vooral de plattelandsgemeenten aan de rand van Nederland zullen gaan krimpen.  De grote steden verstevigen hun positie in de groeiranglijst. Andere positieve uitschieters zijn Ouder-Amstel, Diemen en, Rijswijk. 

In de afgelopen 15 jaar kregen al 1 op de 8 gemeenten te maken met krimp. In de komende 15 jaar betreft dat 1 op de 5 gemeenten.

Andere formaten

Gebruik infographics

Tenzij anders vermeld, is op deze infographic de ‘creative commons’ licentie naamsvermelding (CC-BY) van toepassing. Voor meer informatie over deze licentie en gebruik van de infographic, kunt u contact opnemen met onze beeldredactie (beeldredactie@pbl.nl).