Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Maarten Hajer opnieuw in top 10 van de Duurzame 100

Nieuwsbericht | 09-10-2014

Maarten Hajer, directeur van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving), staat dit jaar voor de tweede keer in de top 10 van de Duurzame 100 van Dagblad Trouw. Vorig jaar stond hij op de achtste plaats; dit jaar eindigde hij op de 3e plaats.

Dit jaar noemde Trouw als belangrijke reden voor zijn positie in de Duurzame 100 de conclusie van het PBL in de Balans van de Leefomgeving 2014 dat het regeringsbeleid nog te weinig inzet op een CO2-arm energiesysteem. 

Vorig jaar leidde onder meer het opvallende advies ‘Nederland moet naar Noors voorbeeld een speciaal fonds oprichten gevuld met aardgasbaten van waaruit fors kan worden geïnvesteerd in innovatieve bedrijven die CO₂ en milieubesparende technieken ontwikkelen’ er toe dat hij van de vijfentwintigste naar de achtste plaats steeg.

Politicoloog en planoloog Maarten Hajer is sinds 2008 directeur van het PBL en in die hoedanigheid de hoogste adviseur van Kamer en Kabinet op het brede gebied van de fysieke leefomgeving, dat zich uitstrekt over klimaat, lucht, energie, natuur en landelijk gebied, verstedelijking en milieu, ruimtelijke ordening en leefomgevingskwaliteit, water, landbouw en voedsel – dit alles in relatie tot duurzame ontwikkelingsvraagstukken. Daarnaast is hij onder meer lid van het UNEP International Resource Panel en parttime hoogleraar Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is onlangs benoemd tot hoofdcurator voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2016, mede naar aanleiding van de PBL-bijdragen aan de IABR-2014-Urban by nature en zijn boek “Slimme Steden – de opgave voor de 21e-eeuwse stedenbouw in beeld” dat ten tijde van de IABR verscheen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).