PBL-Academielezing: Claus Leggewie over 'Energiewende vanuit de samenleving'

28-02-2013 | Nieuwsbericht

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) heeft de Duitse politicoloog, cultuurwetenschapper en lid van de Duitse Adviesraad voor Global Change Claus Leggewie uitgenodigd om op 8 april 2013 een lezing te verzorgen over de Duitse Energiewende. Maarten Hajer (directeur PBL) is gastheer; Jan Rotmans (hoogleraar Duurzame Transities aan de Universiteit van Rotterdam) zal een reflectie geven op de lezing, waarna er gelegenheid is tot discussie.

Details van de lezing

  • Datum: 8 april 2013
  • Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht; Senaatszaal
  • Tijd: 20.00 uur (binnenlopen vanaf 19.30 uur in de Maskeradezaal)
  • Voertaal: Engels

Inmiddels is het maximaal aantal inschrijvingen bereikt en kunt u zich niet meer aanmelden.

Duitse Energiewende

De Duitse Energiewende, de transformatie naar een duurzaam energiesysteem, wordt vanuit Nederland met veel belangstelling gevolgd. Het hoge tempo waarop Duitsland momenteel overstapt op duurzame energiebronnen roept de vraag op waarom het daar zo snel gaat, en hier niet. Een van de mogelijke verklaringen is het maatschappelijk draagvlak en de rol die burgers en grassrootsbewegingen spelen in de Energiewende.

Claus Leggewie

Prof. dr. Claus Leggewie is lid van de Duitse adviesraad voor Global Change (WBGU); directeur van het Kulturwissenschaftliches Institut Essen en hoogleraar Politicologie aan de Justus–Liebig Universiteit in Giessen. Leggewie roert zich actief in het levendige Duitse debat over de Energiewende. Hij stelt hierbij verschillende sociologische en politicologische aspecten aan de orde, zoals de participatie van burgers en de betekenis van de Energiewende voor de democratie.

Jan Rotmans

Prof. dr. Jan Rotmans is hoogleraar Duurzame Transities aan de Universiteit van Rotterdam en oprichter van DRIFT en URGENDA.