Hoe krijgt de Smart City in Nederland vorm? Symposium 5 juni

19-05-2014 | Nieuwsbericht

Op 5 juni 2014 vindt tussen 15:00-17:00 uur in het Auditorium van de Kunsthal Rotterdam het PBL/IenM -symposium ‘De Infrastructuur van de Smart City’ plaats. Centraal staan de volgende vragen: Hoe krijgt de Smart City in Nederland vorm? Wat betekent dat voor de infrastructuur, het metabolisme en de burgers van de stad? Vandaag presenteert het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) het definitieve programma voor dit symposium.

Maarten Hajer (directeur PBL) zal het debat openen en inleiden, waarna de directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers, ingaat op de vraag hoe de overheid gebruik maakt van ‘smart cities’, waarom het noodzakelijk is en wat er moeilijk aan is. Directeur van Waag Society, Marleen Stikker, gaat vervolgens in op de kant van de burger: wat betekent het voor burgers als data open beschikbaar zijn.

Intermezzo en debat

In het intermezzo dat volgt wordt de zaal gevraagd om reacties door Stefan Kuks (Unie van Waterschappen), Guido Braam (Circle Economy), Chris Sigaloff (Stichting Nederland Kennisland) en Jorick Beijer (Blossity en een van de Duurzame Jongeren Top 100 2013). Wat vinden mensen in de zaal van de verhalen die ze net gehoord hebben? Wat missen ze? Wat moet onderstreept?

Vervolgens krijgen deze vier sprekers plenair het woord om te reageren op het verhaal van voor de pauze, aangevuld met de input uit de zaal. Het PBL hoopt op actieve interactie tussen zaal en sprekers! Het debat wordt geleid door Betty de Keizer.

Tot afsluiting benoemt Maarten Hajer de belangrijkste conclusies die uit het debat naar voren zijn gekomen. Na het symposium is er een informele borrel waarbij gelegenheid is tot napraten met de sprekers.

Programma

15:00–15:10 

Welkom en introductie door Maarten Hajer

15:10–15:50

Inleiding door Jan Hendrik Dronkers en Marleen Stikker

15:50-16:00 

Intermezzo voor reacties uit de zaal

16:00–16:30  

Reacties van Stefan Kuks, Guido Braam, Chris Sigaloff en Jorick Beijer

16:30–16:50

Interactief debat

16:50-17:00  

Samenvatting en conclusies door Maarten Hajer

17.00–18.00

Borrel

Aanmelden is nog mogelijk

Ga hiervoor naar www.pbl.nl/iabr.