PBL-Academielezing 'Behavioral Underpinnings of Environmental Policy'

21-04-2015 | Nieuwsbericht

Na de succesvolle PBL-Academielezing van Mariana Mazzucato volgt op 2 juli 2015 een lezing door professor dr. Jason Shogren, hoogleraar aan de Universiteit van Wyoming, USA, getiteld: ‘Behavioral Underpinnings of Environmental Policy’. De voertaal is Engels.

Het maximale aantal aanmeldingen is bereikt. U kunt zich dus niet meer aanmelden voor deze lezing.

In zijn lezing gaat Shogren in op de vraag hoe beleidsmakers kennis uit de gedragseconomie kunnen gebruiken om milieudoelen te bereiken. Immers, talloze onderzoeken laten zien dat de rationele-keuzetheorie het gedrag van mensen in hun rol van consument en producent onvolledig verklaart. Dakisolatie blijkt bijvoorbeeld financieel voordelig, maar veel mensen zien daarvan af als blijkt dat ze daarvoor de zolder moeten opruimen. Beleidsmakers zouden in hun beleid meer gebruik kunnen maken van deze en andere kenmerken van menselijk gedrag. Milieubeleid wordt effectiever en efficiënter, aldus Shogren, als we elementen als 'beperkte rationaliteit', 'beperkt eigenbelang', 'beperkte wilskracht' en 'onbeperkte emoties' toevoegen aan onze rationele-keuzemodellen.

Professor dr. Jason Shogren

Shogren is een econoom met een indrukwekkende staat van dienst. Hij heeft onder meer bijgedragen aan het Kyoto Protocol, het U.S. Endangered Species Act en de Nobelprijswinnende rapportages van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Shogren is onder meer lid van de Royal Swedish Academy of Sciences en adviseerde tussen 2007-2008 de Zweedse koning Carl XVI Gustaf in de rol van 'King's Economist'. Vanaf 1995 werkt hij als 'Stroock Professor of Natural Resource Conservation and Management' en 'Professor of Economics' aan het Department of Economics and Finance van de Universiteit van Wyoming. Net als het PBL zit Shogren in het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES). In zijn vrije tijd is hij een fanatiek beoefenaar van akoestische hard rock.

Waar en wanneer?

  • Datum en tijd: 2 juli 2015, 15:00-17:00 uur (inloop vanaf 14.30 uur, om 17.00 uur napraten onder het genot van een drankje)
  • Locatie: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag