Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

PBL Academielezing “Technologie, beleid en democratie” door Archon Fung

Nieuwsbericht | 10-05-2011

Op vrijdag 10 juni 2011 bezocht Archon Fung het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor een lezing over technologie, beleid en democratie, gevolgd door een reactie van PBL-directeur prof. dr. Maarten Hajer.

Archon Fung is hoogleraar Public Policy aan de Harvard John F. Kennedy School of Government. Zijn onderzoek is gericht op de impact van burgerparticipatie, openbaar debat en transparantie op het hedendaagse openbaar bestuur en bedrijfsleven.

Archon Fung is auteur van vijf boeken, editor van drie bundels en heeft meer dan vijftig artikelen geschreven. Zijn meest recente boeken zijn: ´Full Disclosure: the Perils and Promise of Transparancy´ (Cambridge University Press met Mary Graham en David Weil) en ´Empowered Participation: Reinventing Urban Democracy´ (Princeton University Press). Daarnaast is hij betrokken bij de website www.participedia.net waarop methoden en technieken voor participatief bestuur van over de hele wereld worden gedeeld.

PBL Academielezing: Archon Fung over technologie, beleid en democratie
See video

Prof. Fung ging in deze lezing in op de vraag waarom de digitale revolutie het commerciële leven, het sociale leven en de verspreiding en productie van kennis revolutionair heeft veranderd, maar niet het politieke leven.

De politieke ‘killer app’, die het politieke proces voorgoed verandert, bestaat (nog) niet, in dit verhaal wordt gezocht naar de redenen daarachter. Er wordt afgesloten met een positieve noot, er zijn drie manieren waarop technologie de maatschappelijke betrokkenheid en politieke verantwoording wel degelijk kan bevorderen. De lezing is afgesloten met een reactie van PBL directeur prof. Dr. Maarten Hajer en een discussie.

Meer informatie

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).