Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Ruimte voor initiatief: werksessies organische stedelijke ontwikkeling

Nieuwsbericht | 27-03-2012

Het Planbureau voor de Leefomgeving organiseert samen met het Nirov en Urhahn Urban Design vier werksessies organische stedelijke ontwikkeling onder de titel Ruimte voor Initiatief.

Ontwikkelaars, corporaties, overheden en bewoners zijn op zoek naar nieuwe manieren om onze steden te ontwikkelen. Eén van de belangrijkste zoekrichtingen is de organische stedelijke ontwikkeling. Meer uitgaan van de kracht van initiatieven in een gebied en minder van een dichtgetikt masterplan. Met een flexibeler overheid en middenveld, en actievere burgers. Maar wat houdt organische ontwikkeling eigenlijk in? En wat zien we ervan in de praktijk?

Werksessies

In vier werksessies bekijkt u deze ontkiemende nieuwe werkwijze met eigen ogen en bespreekt die met stakeholders, initiatiefnemers en experts. Iedere werksessie kent een eigen gebiedsopgave en thematiek. Voor Amstel III in Amsterdam ligt de opgave een monofunctioneel werk- en kantorengebied te transformeren tot multifunctionele stadswijk. In het industriële Havenkwartier in Deventer blijkt een flexibel bestemmingsplan deuren te openen die voorheen potdicht leken. In woonerfwijk Emmerhout in Emmen starten bewoners hun eigen buurtbedrijf dat gemeentelijke taken wil overnemen. Op Coolhaveneiland in Rotterdam zijn bottom-up initiatieven in de openbare ruimte katalysator voor ontwikkeling. Kortom, organisch denken en werken kan in iedere context!

Data

Kosten

Per excursie: € 130,- voor arrangementhouders en € 165,- voor niet-arrangementhouders (excl 19% BTW). Bij deelname aan de gehele reeks ontvangt u een korting van 20%.

Programma en aanmelden

Meer weten? Programma en aanmelden op de website van het Nirov

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).