Internationalisation Monitor 2013

Nieuws

Op vrijdag 29 november 2013 heeft het CBS de Internationalisation Monitor gepubliceerd. De Monitor beschrijft trends in de internationalisering en sociaaleconomische consequenties hiervan voor de Nederlandse economie en samenleving. Naast de trends in internationale handel, internationale investeringen en de activiteiten van multinationals, staat dit jaar het belang van het buitenland voor de regio’s centraal. De heer Van der Veen, directeur-generaal van de Statistiek, heeft het eerste exemplaar van de publicatie overhandigd aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Lilianne Ploumen. In deze editie zijn twee hoofdstukken in samenwerking met het PBL tot stand gekomen.

Buitenlandse kenniswerkers in Nederland

In het tiende hoofdstuk van de Internationalisation Monitor 2013 is onderzoek gedaan naar de verspreiding van buitenlandse kenniswerkers over verschillende typen bedrijven en over de regio’s van Nederland. Het blijkt dat buitenlandse kenniswerkers vaker werken in bedrijven die internationaal opereren.

Internationalisering en productiviteit: het effect van bedrijf en regio

In het elfde hoofdstuk van de Internationalisation Monitor 2013 wordt het effect van internationalisering op de productiviteit onderzocht. Aan de orde komt het verband tussen verschillende aspecten van internationalisering en de totale factorproductiviteit (TFP).