Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Nieuw VN klimaatrapport over gevolgen klimaatverandering

Nieuwsbericht | 21-03-2014

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) brengt op 31 maart 2014 het tweede deel uit van een reeks nieuwe onderzoeksrapporten over klimaatverandering. Dit deel gaat in op de waargenomen gevolgen van klimaatverandering. Deze gevolgen zijn bijvoorbeeld verschuivingen van natuurlijke soorten, waterbeschikbaarheid, landbouwproductie en gezondheid. Ook wordt ingegaan op de kwetsbaarheid en blootstelling en de mogelijkheden voor aanpassing (adaptatie) aan klimaatverandering. Tenslotte worden projecties gegeven van toekomstige klimaatrisico’s en de mogelijkheden voor adaptatie, zowel op wereldwijde als op regionale schaal.

IPCC Werkgroepen

Het IPCC is opgericht in 1988 en opereert onder de vlag van de Verenigde Naties en de Wereld Meteorologische Organisatie. Het werkt momenteel aan zijn vijfde Assessment Report. Eind september 2013 verscheen de samenvatting voor beleidsmakers van Werkgroep I, die zich bezighoudt met de natuurwetenschappelijke kant van klimaatverandering. Eind maart 2014 verschijnt de samenvatting voor beleidsmakers van Werkgroep II over de gevolgen van klimaatverandering en de aanpassingsmogelijkheden. Het IPCC bundelt de wereldwijd beschikbare kennis op dit gebied in rapporten, met speciale aandacht voor nieuwe onderzoeksresultaten sinds het verschijnen van het vorige IPCC-rapport in 2007. De samenvattingen van de rapporten worden door de regeringen regel voor regel wordt besproken en goedgekeurd, en vervolgens gepubliceerd als de ‘Samenvatting voor beleidsmakers’.

Ook rapport over mitigatie en Syntheserapport

Naast de genoemde Werkgroepen I en II is er ook nog een Werkgroep III, die zich bezighoudt met de mogelijkheden om het klimaatprobleem te verminderen (mitigatie). De komende Samenvatting voor beleidsmakers van deze Werkgroep III verschijnt medio april 2014. In oktober 2014 verschijnt er een synthese van de rapporten van de drie werkgroepen.

Samenvatting

De in maart 2014 te verschijnen ‘Samenvatting voor beleidsmakers’ zal via de website van het PBL van een Nederlandse toelichting worden voorzien. Het PBL en het KNMI werken gezamenlijk aan een reeks notities over de betekenis van de IPCC-rapporten voor Nederland, die in de loop van 2014 zullen worden gepubliceerd.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).