Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

PBL-Academielezing Daniel Sarewitz

Nieuwsbericht | 15-05-2014

Hoe gaan beleidsmakers en politici om met expertadviezen over onzekere maatschappelijke problemen? Welke rol moeten maatschappelijke waarden spelen in de beoordeling van wetenschappelijk onderzoek? Over deze twee vragen organiseert het PBL dit voorjaar twee PBL-Academielezingen met vooraanstaande Amerikaanse hoogleraren.

Lezing Daniel Sarewitz

Op woensdag 18 juni 2014 organiseren het PBL en het Rathenau Instituut een lezing met Daniel Sarewitz (hoogleraar Arizona State University) onder de titel ‘Research for policy: Is there an essential tension between scientific quality and societal value?’ Daniel Sarewitz betoogt in deze lezing dat het scheiden van de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek en de maatschappelijk relevantie en impact van onderzoek zowel onmogelijk als onwenselijk is. De spanning tussen die twee is een politieke spanning. Een te grote focus op “wetenschappelijke kwaliteit” als een onafhankelijke waarde die alleen bepaald wordt door wetenschappelijke criteria leidt er toe dat de potentie van wetenschap maatschappelijke problemen op te lossen dreigt onder te sneeuwen. Arthur Petersen (chief scientist PBL) en Barend van der Meulen (hoofd Science System Assessment, Rathenau Instituut) zullen korte reacties geven onder voorzitterschap van Jan Staman (directeur Rathenau Instituut).

Programma

Woensdag 18 juni vanaf 15.00 uur in de Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3 in Den Haag. U bent welkom vanaf 14.30 uur. Na de lezing en eerste reactie(s) op uitnodiging zal er een plenaire discussie plaatsvinden. Vanaf circa 16.30 uur is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje.

Aanmelden

U kunt zich voor de lezing aanmelden. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, kunnen wij alleen geregistreerde genodigden toelaten.

Contact

Voor meer informatie en met vragen kunt u terecht op academie@pbl.nl.