Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Promotie-onderzoek: Opkomst schone auto’s vraagt om nieuw beleid

Nieuwsbericht | 13-03-2014

Alexander van der Vooren van het PBL is op 7 maart jl bij de Universiteit Utrecht gepromoveerd met zijn proefschrift ‘Accelerating technological change. Towards a more sustainable transport system’. Een te breed scala aan duurzame vervoersmiddelen zal volgens de promovendus alleen maar averechts werken. ‘De overheid moet ook langetermijndoelen stellen’. 

Het gebruik van fossiele brandstoffen in vervoersmiddelen zorgt voor een hoge uitstoot van koolstofdioxide en is niet duurzaam. Gelukkig vinden alternatieve brandstoffen steeds meer een weg naar de consumentenmarkt. We moeten echter selectief zijn in die alternatieven, concludeert Van der Vooren. Een te breed scala aan duurzame vervoersmiddelen zal alleen maar averechts werken. Het ene alternatief kan de ander flink in de weg zitten. Consumenten zullen namelijk alleen massaal voor één van deze alternatieven kiezen als er voldoende infrastructuur voor is en als de prijs lager wordt. Voor de uitrol van nieuwe infrastructuren, zoals tankstations en oplaadpalen, is een hoop geld nodig.

Langetermijndoelen

Daarnaast is het belangrijk dat de overheid begint met het stellen van ambitieuze langetermijndoelen, die concrete prikkels geven aan autofabrikanten om te investeren in het succes van alternatieven. We moeten daarentegen terughoudend zijn met fiscale maatregelen die benzine- en dieselauto’s stapje voor stapje zuiniger maken. Deze maatregelen zijn weliswaar effectief, maar remmen ook de opmars van nieuwe schone alternatieven.

Plug-in hybrides

In zijn proefschrift laat Van der Vooren zien dat het verstandig is opties te selecteren waarvan de één ook de opmars van de ander stimuleert. Bijvoorbeeld technologieën die gebruik maken van dezelfde infrastructuur, zoals plug-in hybrides die een opstap kunnen zijn naar volledig elektrisch rijden.’

(Bron: persbericht Universiteit Utrecht)

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).