Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Maarten Hajer stapt over van PBL naar Universiteit Utrecht

Nieuwsbericht | 08-09-2015

Prof. dr. Maarten Hajer vertrekt per 1 oktober 2015 als directeur van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving). Op die datum eindigt zijn 7-jarige benoemingstermijn – de standaard voor topambtenaren. Zoals vandaag bekend gemaakt is, wordt Hajer faculteitshoogleraar Urban Futures aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij gaat daar leiding geven aan een Urban Futures studio. Hajers rol als hoofdcurator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2016 vormt in het eerste jaar een belangrijke invulling van zijn aanstelling bij de UU.

Eerste directeur van het PBL

De politicoloog en planoloog Maarten Hajer (1962) begon in oktober 2008 als directeur van het nieuwe Planbureau voor de Leefomgeving, dat was ontstaan na de fusie tussen het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) en het Ruimtelijk Planbureau (RPB). Hij heeft een grote rol gespeeld in het verbreden en integreren van het werkveld van het PBL. Met zijn combinatie van visie op langetermijnontwikkelingen en inzicht in communicatie tussen wetenschap, beleid en maatschappij heeft Hajer het PBL op de kaart gezet in binnen- en buitenland. In januari 2015 werd hij gehuldigd als Overheidsmanager van het Jaar 2014. Het juryrapport roemde Maarten Hajer voor het verbinden van wetenschap met beleid maar ook met een breder publiek. Hij is onder meer auteur van het invloedrijke essay 'De Energieke Samenleving' uit 2011.

Opvolger Hans Mommaas

Op 1 november 2015 wordt Hajer opgevolgd door prof.dr.ir. J. T. (Hans) Mommaas (1955), momenteel hoogleraar in de studie van de vrijetijd aan de Universiteit van Tilburg en NHTV Breda (Academy for Leisure) en directeur van Telos – Brabants centrum voor duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg.

Contact

Voor meer informatie en interviewverzoeken met prof.dr. M.A. (Maarten) Hajer kunt u zich wenden tot een van de persvoorlichters (persvoorlichting@pbl.nl of (070) 3288 688) of tot Jacqueline Timmerhuis, hoofd Communicatie en Bestuursondersteuning PBL.