Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

'Anticipating Critical Transitions', PBL-Academielezing prof. Marten Scheffer 14 oktober

Nieuwsbericht | 30-09-2015

Prof. dr. Marten Scheffer, hoogleraar in Wageningen en Spinozaprijswinnaar, geeft op woensdag 14 oktober 2015 een PBL-Academielezing getiteld ‘Anticipating Critical Transitions’. Hij verkent in deze lezing de overeenkomsten tussen ecologische en maatschappelijke systemen. 

In zijn lezing gaat Scheffer in op de volgende vragen: hoe kunnen we transities en kritische ‘tipping points’ aan zien komen? Wat kan het beleid doen om transities te sturen, zodat wenselijke transities versneld worden en onwenselijke kunnen worden voorkomen?

Over Marten Scheffer

Prof. dr. Marten Scheffer onderzoekt de stabiliteit en verandering in complexe systemen zoals ecosystemen, het klimaatsysteem en maatschappelijke systemen. Hij is oprichter van het SparcS Centre. Daar wordt interdisciplinair gezocht naar methoden om om te gaan met de kansen en risico’s van ‘tipping points’ en transities.

Meer informatie over Marten Scheffer vindt u op de website van SparcS.

Coreferent: Pieter Boot

Dr. Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie bij het PBL, is coreferent bij de PBL-Academielezing. Pieter Boot zal vooral ingaan op het energiesysteem en de door de politiek en maatschappij zo gewenste energietransitie.

Datum, tijd en locatie

14 oktober 2015, 15:00-17:00 uur (binnenlopen vanaf 14:30 uur).

Na afloop is er een informele borrel.

7AM, Buitenhof 47, Den Haag.

Aanmelden niet meer mogelijk

De lezing is inmiddels volgeboekt. Wilt u het verslag ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@pbl.nl.

 

 

Contact

Leden van de pers kunnen zich nog aanmelden voor de lezing van Scheffer via telefoonnummer 070-3288 688 of 06-1172 3301.