Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Mommaas houdt Boekmanlezing 2016

Nieuwsbericht | 18-06-2016

PBL-directeur Hans Mommaas (tevens hoogleraar Regional Sustainability Governance aan Tilburg University) verdedigt op 23 juni in de Boekmanlezing 2016 het belang van kunst en cultuur voor de stad en haar toekomstige inwoners. Wat is er nodig om steden leefbaar te houden? Welke rol kunnen kunst en cultuur daarin spelen?

Cultureel ecosysteem nodig

Mommaas constateert dat de cultuursector wordt gekenmerkt door een grote veelvormigheid en door onderlinge kruisbestuiving tussen heel populaire en meer academische vormen. Dat komt allemaal bij elkaar in de stad. Amsterdam is daar een goed voorbeeld van. Maar hoe zit dat met plekken waar die veelvormigheid ontbreekt, bijvoorbeeld in kleinere en middelgrote steden als Emmen, Almelo of Oss? Daar hebben we het nog te weinig over, meent Mommaas. In zijn visie is er altijd een basis nodig - een zo veelzijdig mogelijk cultureel ecosysteem dat je moet koesteren.

Cultuur en stedelijke ontwikkeling vervlechten

Na de lezing volgt een paneldiscussie over de rol van kunst en cultuur in met betrekking tot de toekomst van de stad. Is er beleid denkbaar waarin cultuur en stedelijke ontwikkeling vervlochten zijn? Ook het Europese perspectief zal worden belicht. Naast Mommaas schuift Kajsa Ollongren aan, wethouder van Amsterdam, o.a. van Economie en van Cultuur.

Plaats en tijd

De lezing vindt plaats op 23 juni 2016 tussen 15.30 en 17.30 uur. Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. 

Tickets: Via Holland Festival.

Debat en lezing vinden plaats in het kader van het Holland Festival en worden georganiseerd door BoekmanstichtingEurope by People (EU2016), European Cultural Foundation en Kunsten ’92.

Contact

Meer informatie: Mieke Berkers (woordvoerder) via persvoorlichting@pbl.nl.