Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Nacht van de Leefomgeving 2016

Nieuwsbericht | 11-07-2016

Het PBL organiseert op 14 september in Amsterdam de Nacht van de Leefomgeving. In een avondvullend programma schetst het PBL de uitdagingen voor het milieu-, natuur- en ruimtelijk beleid. Hiernaast geven onder meer minister Melanie Schultz van Haegen, Ewald Breunesse (Shell Nederland BV) en Linda Docter (Dutch Spirit) hun visie. De avond wordt afgesloten door Jan Jaap van der Wal en de band ‘Power to the Pipo’.

Het PBL nodigt belangstellenden uit om met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen voor onze leefomgeving. Op welke manier kunnen we de noodzakelijke weg richting verduurzaming versnellen? Welke innovaties zijn er nodig, met als voorbeeld de circulaire economie en energietransities. Wat kan de markt doen en waar ligt er een taak voor de overheid? Hoe kan beleid richting geven aan de dynamiek en initiatieven binnen de samenleving? Over deze en andere vragen gaan we met elkaar in discussie in deze Nacht van de Leefomgeving.

Portretfoto Melanie Schultz
Melanie Schultz
Portretfoto Stine Jensen
Stine Jensen
Portretfoto Ewald Breunesse
Ewald Breunesse
Portretfoto Jan Jaap van der Wal
Jan Jaap vd Wal


De Balans 2016; hoe staan we ervoor?

De avond wordt om 20.00 uur geopend door filosoof Stine Jensen. Zij gaat in op vragen als: hoe ervaren wij onze leefomgeving en welke prijs willen we betalen voor onze welvaart? Waarom is gedragsverandering zo moeilijk?

Vervolgens worden de resultaten uit de Balans van de Leefomgeving 2016 gepresenteerd. Kern van dit rapport is een evaluatie van het rijksbeleid voor milieu, natuur en ruimte. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) zal het eerste exemplaar van de Balans 2016 in ontvangst nemen.

Hoe duurzaam is het bedrijfsleven?

Ewald Breunesse, Manager Energie Transities Shell Nederland BV, geeft inzicht in de energietransities binnen het bedrijfsleven. Waar staat Shell nu en straks? Aldert Hanemaaijer, onderzoeker bij het PBL, vertelt over de beleidshervormingen die nodig zijn voor een circulaire economie. Het bedrijf Dutch Spirit laat zien wat er al mogelijk is, ondanks de belemmeringen die er zijn om duurzaam te produceren.

Hierna is er tijd voor discussie en interactie met de zaal onder leiding van moderator Co Verdaas.

Muziek en een kritische noot

De avond wordt rond 22.15 uur afgesloten door de stand-up comedian Jan Jaap van der Wal met zijn eigentijdse en kritische blik op deze avond. Daarna is er ruimte voor de illustere band ‘Power to the pipo’, die de avond feestelijk afsluit onder het genot van een hapje en drankje. 

Waar, wanneer?

Woensdag 14 september 2016, Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181K, 1019 HC Amsterdam.

Het programma start om 20.00 uur (19.30 uur inloop) en duurt tot ongeveer 22.30 uur, met aansluitend borrel en muziek. Toegang is gratis.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de Nacht van de Leefomgeving via het aanmeldformulier.

Contact

Meer informatie: Mieke Berkers (woordvoerder) via persvoorlichting@pbl.nl.