Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

PBL bijeenkomst op IABR-2016 over infrastructuren voor duurzame stad

Nieuwsbericht | 25-05-2016

De Next Economy vraagt om het herontwerpen van de stad en haar infrastructuur. Op 3 juni 2016 organiseert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) samen met het College van Rijksadviseurs (CRa) op de IABR een bijeenkomst met als titel: Infrastructuren voor een duurzame stad – een ontmoeting tussen wetenschap en ontwerp.

Een hoogwaardige en toekomstbestendige infrastructuur vormt de sleutel tot een duurzame stad. Een stad die burgers, bedrijven en bezoekers een aantrekkelijke omgeving biedt en zuinig omgaat met schaarse grondstoffen. De bestaande infrastructuur van onze steden is 20e-eeuws, verouderd en overbelast. De Next Economy vraagt om een herontwerp.

Samenwerking onderzoek en ontwerp

Het PBL constateert in onderzoeken en modellen vaak dat transities technisch mogelijk zijn, maar dat er te weinig stappen gemaakt worden. Ontwerpers zijn in staat de toekomstvisie te verbeelden, maar kunnen niet altijd de technische haalbaarheid inschatten.

Wetenschappers en ontwerpers zijn nu samengekomen om te onderzoeken hoe steden in Nederland kunnen werken aan de verduurzaming van hun infrastructuren. Op concrete locaties testen ze kennis en combineren ze systeem- en modelexpertise van het PBL met de expertise van het College van Rijksadviseurs: ruimtelijk onderzoek en ontwerp. Het resultaat zijn 3 inspirerende schetsen voor toekomstbestendige netwerken voor de fiets, warmtenetten en stedelijk groen.

Programma

De 3 ontwerpbureaus presenteren hun schetsen voor de toekomst:

  • Studio Marco Vermeulen: Smart Thermal Grid
  • Artengineering: Meer fiets, meer stad
  • De Urbanisten: Goed groen is goud waard

Vervolgens gaat dagvoorzitter Jan Paternotte in gesprek met Hans Mommaas (directeur PBL) en Rients Dijkstra (Rijksadviseur Infrastructuur en Stad) én met de zaal over hoe ontwerpers en onderzoekers elkaar kunnen versterken en tot nieuwe inzichten brengen.

Praktische informatie en aanmelding

Wanneer: 3 juni, 10:00-12:00 uur (inclusief toegang tot de tentoonstelling en aansluitend lunchbuffet)

Waar: IABR, Rotterdam

Aanmelden: u kunt zich aanmelden via de IABR-website

 

Contact

Meer informatie: mirjam.hartman@pbl.nl (woordvoerder).