Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Nobelprijs voor IPCC en Al Gore

Persbericht | 12-10-2007

Het MNP is trots op de Nobelprijs voor de Vrede 2007 die is toegekend aan het VN Klimaatpanel (IPCC) en aan Al Gore voor de werkzaamheden om kennis rond het klimaatprobleem te verspreiden. Het comité geeft aan dat het klimaatprobleem mogelijk ernstige consequenties kan hebben voor de toekomstige ontwikkeling van deze aarde. Klimaatveranderingen kunnen, aldus het Nobelprijscomité, de leefomstandigheden van mensen bedreigen.

Al Gore baseert zich in de film “An Inconvenient Truth” onder meer op de publicaties van het IPCC. Het IPCC is een forum van enkele honderden wetenschappers dat in opdracht van de VN regelmatig een overzicht geeft van de huidige kennis rond het klimaatprobleem en mogelijke oplossingen - en zo kennis inbrengt om een verstandig klimaatbeleid te formuleren. In haar laatste rapport concludeerde de IPCC dat nu met zeer grote zekerheid kan worden geconcludeerd dat de mens de belangrijkste oorzaak is van de waargenomen temperatuurstijging, de gevolgen ernstig zijn maar de oplossingen betaalbaar. Volgende maand verschijnt de samenvatting.

MNP en het IPCC

Het secretariaat van een van de drie werkgroepen van het IPCC, namelijk de groep gericht op het verkennen van mogelijke maatregelen, is gehuisvest op het MNP. Bert Metz is co-voorzitter en Leo Meyer leidt het secretariaat van deze werkgroep. Naast het secretariaat schrijven verschillende MNP onderzoekers mee aan de IPCC rapporten. Bij de drie werkgroepen zijn circa 25 Nederlandse wetenschappers betrokken als auteurs of reviewers.

Links

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).