Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

China draagt tweederde bij aan groei CO2 uitstoot

Persbericht | 13-06-2008

Met een uitstoot van 8% draagt China voor tweederde bij aan de groei van de mondiale kooldioxide (CO2) uitstoot van 3.1%. Daarmee staat China, met een aandeel in de mondiale CO2-emissies van ongeveer een kwart (24%), bovenaan de ranglijst van CO2-uitstoot per land. Daarna volgen de VS (21%), de EU-15 (12%), India (8%) en Rusland (6%). Samen bedraagt de uitstoot van de top vijf 71% van de mondiale CO2-emissies. Dat blijkt uit voorlopige schattingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die vandaag worden gepubliceerd. De data zijn gebaseerd op de recent door BP (British Petroleum) gepubliceerde energiestatistieken en van voorlopige cijfers voor cementproductie voor 2007.

2007: wereldwijd 3% groei kooldioxide uitstoot

VS grootste uitstoot per persoon

Omdat de bevolkingsomvang en het niveau van economische ontwikkeling sterk verschilt tussen deze landen, laat de uitstoot per persoon een heel andere volgorde zien: de CO2-emissies per persoon zijn, uitgedrukt in ton CO2:

  • Verenigde Staten: 19,4
  • Rusland 11,8
  • 15 landen EU 8,6
  • China 5,1
  • India 1,8

Helft van mondiale cementproductie in China

Na de emissies door verbranding van fossiele brandstoffen (steenkool, olieproducten en aardgas) is de productie van cementklinkers de grootste bron van CO2 uit industriële processen. Deze bron, waarbij door oxidatie van kalksteen kooldioxide vrijkomt, draagt wereldwijd ongeveer 5% bij aan de totale uitstoot van CO2 door brandstofgebruik en industriële activiteiten. Met een toename van de cementproductie van 10% in 2007, produceert China nu 50% van alle cement ter wereld.

De productie van cement is verantwoordelijk voor bijna 20% van China’s totale CO2-emissies als de emissies van brandstofgebruik voor de verhitting van de klinkerovens daarbij worden geteld. De herbouw van woningen voor de vijf miljoen mensen die dakloos zijn geworden als gevolg van de recente aardbeving in de provincie Sichuan zal de vraag naar cement nog verder doen stijgen.

Hoge brandstofprijzen en het weer beïnvloedden mondiale energiegebruik

De hoge olieprijzen van de laatste jaren hadden een merkbare invloed op het oliegebruik in vrije energiemarkten. In de OESO-landen nam het oliegebruik in 2007 met 0,9% af. In de Europese Unie (EU-15) is door een relatief zachte winter en hoge brandstofprijzen de CO2-emissie in 2007 met 2% afgenomen. In de Verenigde Staten resulteerde de relatief koude winter en de warme zomer (meer air-conditioning) in 2007, gecombineerd met een afname in niet-fossiele elektriciteitsproductie (minder waterkracht en kernenergie), in een toename van de CO2-emissies met 1,8%.

Links

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).