Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Producenten hebben de sleutel in handen om het verlies van biodiversiteit te remmen

Persbericht | 19-10-2010

De Nederlandse vraag naar producten uit de tropische delen van de wereld, zoals palmolie, koffie tropisch hout en soja voor veevoer, maar ook vlees en vis, is van invloed op de snelle achteruitgang van plant- en diersoorten en ecosystemen (biodiversiteit) aldaar. Via handelsstromen komen deze producten bij ons terecht. Een deel consumeren we, een ander deel wordt voor verdere productie in Nederland gebruikt, waarna fabrikanten de eindproducten weer exporteren. Voorbeeld hiervan zijn houtproducten en vlees (waarbij het voer deels geïmporteerd wordt). Producenten hebben daarom een belangrijke sleutel in handen om het verlies aan biodiversiteit af te remmen, door hun handelsketens te verduurzamen.

Rol van Nederland

De rol die Nederlandse producenten kunnen spelen bij het terugdringen van het biodiversiteitverlies is groter dan men zou verwachten op grond van de oppervlakte van ons land. Veel internationale bedrijven hebben hun basis in Nederland. Bovendien is Nederland een handelsland, waar belangrijke handelsstromen doorheen lopen.

Aanbevelingen

Het PBL geeft in dit rapport een drietal aanbevelingen om de afname van biodiversiteit af te remmen. Voor producenten is certificering een manier om handelsketens te verduurzamen. Dit draagt bij aan een goede combinatie tussen enerzijds productie en anderzijds biodiversiteit en duurzaam behoud van de leefomgeving. Daarbij is ook de consument van belang: door duurzame producten te kiezen wordt de productie ervan gestimuleerd. Een andere aanbeveling is dat producenten bij het investeren in lokale economieën rekening houden met biodiversiteit in beschermde gebieden en de afhankelijkheid van de plaatselijke bevolking van de natuur.

Tot slot geeft het PBL nog een aanbeveling aan de Nederlandse overheid. Door biodiversiteitbescherming en armoedebestrijding gezamenlijk aan te pakken, komt een duurzaam gebruik van de leefomgeving in donorlanden dichterbij.

Links

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).