Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Bevolking

Infographic | 12-09-2016

This page contains functionality your browser does not support. Please view this page in a different browser like Firefox or Chrome or in a more recent browser version. As an alternative, a static bitmap of the infographic is shown.

80-plussers

Nederland vergrijst

De komende 25 jaar vergrijst de bevolking van Nederland sterk. De omvangrijke groep babyboomers (geboren tussen 1945 en 1965) bereikt dan de pensioengerechtigde leeftijd. Hier komt bij dat we gemiddeld steeds langer leven.

Dubbele vergrijzing

Nederland krijgt zelfs te maken met een ‘dubbele vergrijzing’: binnen de groep 65-plussers neemt vooral het aandeel 80-plussers sterk toe. In 2015 wonen er 0,7 miljoen  80-plussers in Nederland; in 2040 zijn dat er met ruim 1,6 miljoen ruim 2 keer zoveel. Al die 80-plussers wonen nu vooral in de grote steden. Naast de stad zijn woonplaatsen aan de kust en andere landschappelijk aantrekkelijke gebieden populair onder ouderen.

Meer ouderen in steden

In de toekomst neemt het aantal ouderen in de grote steden nog sterk toe, omdat veel van de huidige volwassenen in de stad blijven wonen. Ook in (grotere) gemeenten in de rest van Nederland nemen de aantallen 80-plussers sterk toe. 

De vergrijzing verschilt regionaal: vooral grote steden gaan vergrijzen.

Andere formaten

Gebruik infographics

Tenzij anders vermeld, is op deze infographic de ‘creative commons’ licentie naamsvermelding (CC-BY) van toepassing. Voor meer informatie over deze licentie en gebruik van de infographic, kunt u contact opnemen met onze beeldredactie (beeldredactie@pbl.nl).