Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Bevolking

Infographic | 12-09-2016

This page contains functionality your browser does not support. Please view this page in a different browser like Firefox or Chrome or in a more recent browser version. As an alternative, a static bitmap of the infographic is shown.

Eenpersoonshuishoudens

Sterke groei van het aantal alleenstaanden

In 2015 zijn er in Nederland 2,9 miljoen alleenstaanden; dat wordt naar verwachting 3,4 miljoen in 2030. Dan bestaat 4 op 10 huishoudens uit een alleenstaand persoon.  Het gaat hierbij om jongeren die uit huis alleen zijn gaan wonen, ‘exen’ van relaties die uit elkaar zijn gevallen, en ouderen die hun partner door sterfte hebben verloren. De groei van het aantal alleenstaanden met een half miljoen in de komende vijftien jaar komt vooral doordat steeds meer ouderen alleen achter blijven na het overlijden van hun partner. In 2030 is 40 procent van de alleenstaanden 65 jaar of ouder.

Veel alleenstaanden in grote steden en universiteitssteden

Vooral in de vier grote steden wonen veel alleenstaanden. Zo wonen in 2030 bijna 275.000  alleenstaanden in Amsterdam; in Rotterdam, Den Haag en Utrecht elk tussen de 100.000 en 150.000 . Ook in universiteitssteden wonen veel alleenstaanden. Naar al deze steden trekken veel jongeren voor opleiding en werk; het merendeel woont dan alleen. Ook trekken deze steden veel immigranten, die voor een groot deel alleen wonen. 

Daar ook een hoog aandeel alleenstaanden

Niet alleen het aantal maar ook het aandeel alleenstaanden ligt hoog in de grote steden en de universiteitssteden. Groningen kent het hoogste percentage alleenstaanden van heel Nederland: 7 op de 10 huishoudens bestaat uit alleenstaanden in 2030. Ook in de vier grote steden ligt het aandeel hoog, daar is dan 1 op de 2 huishoudens een eenpersoonshuishouden 

In 2030 ligt zowel het aantal als het aandeel alleenstaanden hoog in de grote steden en de universiteitssteden.

Andere formaten

Gebruik infographics

Tenzij anders vermeld, is op deze infographic de ‘creative commons’ licentie naamsvermelding (CC-BY) van toepassing. Voor meer informatie over deze licentie en gebruik van de infographic, kunt u contact opnemen met onze beeldredactie (beeldredactie@pbl.nl).