Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing?

Vraag en antwoord | 23-04-2018

Het aantal oudere ouderen (van 75 jaar en ouder) groeit snel. In 2040 zijn er 2,6 miljoen 75+-ers. Dat is 2 keer zo veel als nu. De vergrijzing heeft op veel terreinen gevolgen, zoals voor de zorg en de woningmarkt.

Gevolgen vergrijzing

 • Druk op beroepsbevolking
  Meer ouderen (boven de AOW-leeftijd) betekent: een grotere druk op de beroepsbevolking om deze groep te onderhouden,  financieel en materieel.
 • Behoefte aan zorg in de buurt
  Ouderen hebben gemiddeld meer lichamelijke beperkingen. Daarmee stijgt de behoefte aan zorg in de buurt
 • Speciale voorzieningen voor ouderen
  Meer ouderen betekent ook meer behoefte aan op hen toegesneden voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan recreatie (parken, buurtverenigingen), cultuur (musea) en mobiliteit (de elektrische fiets).
 • Aangepaste woningen
  Ook voor de woningvoorraad zijn er aanzienlijke gevolgen. De huidige woning dient mogelijk aangepast te worden: zoals drempelloos, steunen in toilet en badkamer en trapliften. Ook kunnen er specifieke woningen of wooncomplexen nodig zijn.

Vergrijzing en woningmarkt

Voor de woningmarkt heeft de vergrijzing ook belangrijke effecten.

De babyboomgeneratie stroomt de komende jaren de AOW-gerechtigde leeftijd binnen. Daardoor versnelt de vergrijzing. De meeste ouderen blijven nog lang in hun huidige woning wonen. Hierdoor wordt het voor jongeren die zelfstandig willen wonen, lastig een woning te vinden: er treedt verstopping op en de doorstroming wordt moeilijker.

Na 2030 komt de babyboomgeneratie langzaamaan te overlijden. Dan komen hun woningen juist weer beschikbaar voor jongeren.


Meer informatie