Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud
Circulaire economie

Prioriteitsvolgorde van circulairiteitsstrategieën en rol van innovatie in productketen

Infographic | 22-06-2016

In een circulaire economie behouden de materialen in een afgedankt product idealiter hun oorspronkelijke kwaliteit, om zo opnieuw in een zelfde soort product te kunnen worden gebruikt. Er zijn verschillende circulariteitsstrategieën met een prioriteitsvolgorde van hoog naar laag om grondstoffen- en materiaalgebruik en afvalproductie te voorkomen. Als vuistregel betekent meer circulariteit minder grondstoffen en afval, en meer milieuwinst.

Uit de evaluatie van een groot aantal cases van CE-transities in specifieke productketens blijkt technologische innovatie vooral te spelen bij recycling van materialen en afvalstromen. Innovatie in productontwerp en businessmodellen wordt belangrijker bij hogere circulariteitsstrategieën. Dit soort innovaties kan voor stakeholders door de hele productketen veranderingen betekenen in geschreven en ongeschreven regels, gewoonten en opvattingen. Bijvoorbeeld als consumenten een product (moeten) gaan delen of als producten eigendom blijven van de maakindustrie en consumenten alleen de dienst afnemen.

Gebruik infographics

Tenzij anders vermeld, is op deze infographic de ‘creative commons’ licentie naamsvermelding (CC-BY) van toepassing. Voor meer informatie over deze licentie en gebruik van de infographic, kunt u contact opnemen met onze beeldredactie (beeldredactie@pbl.nl).