Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Krimp

Infographic | 12-09-2016

This page contains functionality your browser does not support. Please view this page in a different browser like Firefox or Chrome or in a more recent browser version. As an alternative, a static bitmap of the infographic is shown.

Krimp en groei in de gemeentes in Nederland

Deze infographic toont de (procentuele) bevolkingsgroei per gemeente in de periode 2015-2040.  In de oranje gekleurde gemeenten groeit de bevolking in deze periode; in de paars gekleurde gemeenten krimpt de bevolking. Hoe dieper de kleur, hoe sterker de groei dan wel krimp.

Krimp in kleinere gemeenten

Steeds meer gemeenten – vooral kleinere - moeten rekening gaan houden met krimp. Dit is onder meer het geval in Drenthe, Noordoost-Groningen, de Achterhoek, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. In 2040 zal bijna 1 op de 3 gemeenten minder inwoners tellen dan nu.

Groei in grote en middelgrote gemeenten

De bevolking van Nederland als geheel zal groeien in de toekomst. Het CBS verwacht tussen 2016 en  2040 een groei van 17,0 miljoen naar 18,1 miljoen. Deze groei doet zich vooral voor in de 4 grote steden; ook in de meeste middelgrote gemeenten (vooral in de Randstad) wordt een stijging van het inwonertal voorzien.

In de periode 2015-2040 groeit de bevolking in de oranje gekleurde gemeenten en krimpt in de gekleurde gemeenten.

Andere formaten

Gebruik infographics

Tenzij anders vermeld, is op deze infographic de ‘creative commons’ licentie naamsvermelding (CC-BY) van toepassing. Voor meer informatie over deze licentie en gebruik van de infographic, kunt u contact opnemen met onze beeldredactie (beeldredactie@pbl.nl).