Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Feiten en cijfers over Voedsel

Aandeel voedselresten in huishoudelijk afval, 2013

Aandeel voedselresten in huishoudelijk afval in diverse regio's.

Voedselverspilling door consument

De consument consumeerde in 2013 87 procent van de in de supermarkt gekochte voedingsmiddelen. Van het totale verlies, bijna 70 kilogram van bij de supermarkt gekochte voedingsmiddelen, is ruim twee derde vermijdbaar.

Infographic van vier oplossingen voor een duurzamer voedselsysteem

Verduurzaming van het voedselsysteem vraagt om een combinatie van oplossingsrichtingen, zowel bij de productie als bij de consumptie van voedsel.

Inleiding Voedsel, uit 'Nederland Verbeeld'

In vergelijking met onze (over)grootouders beschikken we in alle jaargetijden over een veel rijker en gevarieerder aanbod van verse groenten en fruit, afkomstig van overal over de wereld. Ook zijn onze dagelijkse porties vlees en zuivel flink toegenomen. Voedsel is in Nederland bovendien relatief goedkoop. De keerzijde van het rijke aanbod wordt gevormd door de milieugevolgen. Een tweede probleem zijn dierziekten en antibioticagebruik. Tot slot is er veel maatschappelijke weerstand tegen misstanden in de intensieve veehouderij: denk aan de bezwaren tegen ‘plofkippen’.