Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Economische vernieuwing in de stad

Rapport | 28-08-2006
Omslag van de publicatie

Sinds jaar en dag wordt de stad gezien als een bron van economische vernieuwing en vitaliteit. Stedelijk-economische functies, zoals winkelcentra, verspreiden zich over een steeds groter oppervlak en zo breidt de stad zich als een olievlek uit.

De relatie tussen stedelijk-economische vernieuwing en ruimtelijke planning lijkt overduidelijk. Maar is die relatie wel zo duidelijk? Leidt stedelijk-economische groei altijd tot economische vernieuwing? En is economische vernieuwing in de stad altijd verbonden aan groei? Is het groter worden van de stad niet van alle tijden? Moeten we daarom wel spreken van een stedelijk veld of een stedelijk netwerk? En tot slot: op welke stedelijk-economische kansen kan de overheid met haar beleid sturen?

Deze vragen stelt prof.dr. Frank van Oort centraal in de oratie die hij 1 februari jl. uitsprak bij het aanvaarden van de leerstoel 'Stedelijke economie en ruimtelijke planning' aan de Universiteit Utrecht, die financieel mogelijk gemaakt wordt door het Ruimtelijk Planbureau. Deze oratie is verschenen in de publicatiereeks van het RPB.

Auteur(s)Frank van Oort
Rapportnr.978
Publicatiedatum28-08-2006
ISBN978-90-5662-551-1
Pagina's40
TaalNederlands
OpmerkingenDe rapporten en achtergrondstudies worden uitgegeven bij NAi Uitgevers te Rotterdam en zijn te bestellen via de boekhandel, telefonisch bij NAi Uitgevers (010 4401203) en via de website van het NAi.