Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op

Nieuwsbericht | 17-04-2014

Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40 procent. Bovendien is dan 23 procent minder land nodig voor de voedselproductie. Dat stelt het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) samen met een internationale groep onderzoekers in het artikel 'Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe's meat and dairy intake' dat onlangs is gepubliceerd in Global Environmental Change.

Als de Europeanen hun vleesconsumptie halveren, levert dat veel milieuwinst op, is er minder water- en luchtvervuiling en zou het risico op hart- en vaatziekten fors dalen. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75 procent minder soja te importeren, zo blijkt uit het artikel.

In dit onderzoek hebben de onderzoekers met behulp van biofysische modellen berekend wat een halvering van dierlijke producten in het Europese dieet voor gevolgen heeft voor klimaat, milieu en gezondheid. Naast de genoemde daling van de uitstoot van broeikasgassen daalt ook de uitstoot van stikstof met 40%. Deze uitstoot vindt vooral plaats in de vorm van ammoniak en nitraat.

Het artikel maakt deel uit van het in mei 2014 te verwachten ENA-rapport over stikstof en voedsel, getiteld 'Nitrogen on the Table'. Deze publicatie, waarvoor het PBL de hoofdauteur en diverse onderzoekers heeft geleverd, is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Task Force on Reactive Nitrogen van de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE). 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).