Windenergie. Argumenten bij vijf stellingen

In de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening is in Nederland een prominente plaats ingeruimd voor windenergie. Dit maakt veel gemoederen los, zowel bij voor- als tegenstanders. Deze policy brief gaat in op vijf stellingen.

“Windenergie is niet nodig, er zijn betere alternatieven.”

Nederland heeft relatief gunstige windcondities, zodat juist windtechnologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van de nationale elektriciteitsvoorziening. Voor het realiseren van het hernieuwbare energiedoel voor 2023 is er geen duurzaam alternatief.

“Meer windenergie levert geen CO2 reductie op.”

Binnen het systeem van Europese emissiehandel leiden meer windturbines niet tot minder uitstoot van broeikasgassen. Er zijn ook andere, goedkopere maatregelen om emissies te verlagen.  

“Windenergie past niet in Nederland: we zijn te dicht bevolkt.”

In 2012 had Nederland per vierkante kilometer minder vermogen aan windenergie op land dan Duitsland of Denemarken. Als we rekening houden met de bevolkingsdichtheid heeft Nederland ongeveer evenveel vermogen aan windenergie als Duitsland en meer dan Denemarken

“Windenergie is te duur.”

De extra kosten van energieopwekking door windmolens op land zijn bescheiden. Wind op zee is de afgelopen tien jaar juist duurder geworden, door aanloopproblemen en een overspannen markt. Deze kosten zullen in de komende jaren dalen.

“Windenergie biedt veel economische kansen.”

Vergroening van de economie, zoals installatie van windturbines, kan de Nederlandse concurrentiepositie versterken. Inzet op innovatieve technologieën als windenergie op zee levert naar verwachting op termijn economisch meer op dan inzet op de laagste exploitatiesubsidies.

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Luchtverontreiniging

De luchtkwaliteit in Nederland wordt bepaald door Nederlandse emissies én door stoffen die in het buitenland zijn uitgestoten.

Meer over luchtverontreiniging