PBL-academielezing over smart cities door prof. Rob Kitchin

Nieuws

Op woensdag 25 mei verzorgt prof. Rob Kitchin (National University of Ireland Maynooth) de PBL-academielezing: 'Smart Cities: Realising the promises whilst minimizing the perils'. Prof. Albert Meijer (UU) geeft na afloop een reflectie op de lezing.

'Smart Cities: Realising the promises whilst minimizing the perils'

Uitgangspunt van smart cities en smart urbanism is de inzet van data en digitale technologieën om de energieke samenleving te helpen om steden leefbaarder te maken en te houden. De belofte is groot: duurzamere, inclusievere, groenere, veerkrachtigere steden dankzij digitale technologie.

Tegelijkertijd is er veel kritiek op de puur technocratische benadering van smart cities en smart urbanism. De gevaren zijn dan ook reëel: een toename van ongelijkheid, van surveillance (‘big brother is watching you’), overheden die volledig afhankelijk worden van IT-leveranciers, hackers of bugs die het stedelijk leven verstoren.

Een belangrijke vraag is dan ook: Hoe kan ‘smart urbanism’ leiden tot een versterking van de publieke ruimte en het zelforganiserende vermogen (veerkracht) van steden en wordt grotere ongelijkheid en meer surveillance vermeden? Welke rol heeft de overheid? Welke voorbeelden zijn er om na te volgen? Waar ontstaan mogelijke ‘lock-ins’? En vooral ook: hoe kunnen overheden innovatie en experimenteerruimte stimuleren?

In zijn lezing voor de PBL-academie houdt prof. Rob Kitchin het idee van smart cities kritisch tegen het licht en bespreekt onder welke randvoorwaarden de belofte daadwerkelijk te realiseren is.

Over Rob Kitchin

Rob Kitchin is hoogleraar en European Research Council Advanced Investigator bij de National University of Ireland Maynooth. Hij is momenteel de hoofdonderzoeker bij het Programmable City project, de Ierse Digital Repository, het All-Island Research Observatory en het Dublin Dashboard.

Kitchin heeft veel gepubliceerd op het gebied van de sociale wetenschappen, waaronder 23 boeken en meer dan 150 wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken.  Recente boeken zijn The Data Revolution: Big Data, Open Data, Data Infrastructures and Their Consequences (SAGE, 2014) en Code/Space: Software and Everyday Life (met Martin Dodge).  

Over Albert Meijer

Albert Meijer is hoogleraar Publiek management, in het bijzonder Publieke innovatie aan de Universiteit Utrecht. In juli 2015 hield hij zijn oratie Bestuur in de datapolis: slimme stad, blije burger?.