Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op

Artikel | 17-04-2014
Een bord met een doormidden gesneden biefstuk en een glas melk

Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40 procent. Bovendien is dan 23 procent minder land nodig voor de voedselproductie. Dat stelt het PBL  samen met een internationale groep onderzoekers in het artikel 'Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe's meat and dairy intake' dat onlangs is gepubliceerd in Global Environmental Change.

Als de Europeanen hun vleesconsumptie halveren, levert dat veel milieuwinst op, is er minder water- en luchtvervuiling en zou het risico op hart- en vaatziekten fors dalen. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75 procent minder soja te importeren, zo blijkt uit het artikel.

In dit onderzoek hebben de onderzoekers met behulp van biofysische modellen berekend wat een halvering van dierlijke producten in het Europese dieet voor gevolgen heeft voor klimaat, milieu en gezondheid. Naast de genoemde daling van de uitstoot van broeikasgassen daalt ook de uitstoot van stikstof met 40%. Deze uitstoot vindt vooral plaats in de vorm van ammoniak en nitraat.

Auteur(s)Henk Westhoek (PBL), Jan Peter Lesschen, Trudy Rood (PBL), Susanne Wagner, Alessandra De Marco, Donal Murphy-Bokern, Adrian Leip, Hans van Grinsven (PBL), Mark A. Sutton, Oene Oenema
Publicatiedatum17-04-2014
PublicatieScienceDirect