Het belang van erfgoed - 26 minuten en 34 seconden

26-09-2022 | Nieuwsbericht

Als er grote aanpassingen in een stad op stapel staan, wat is dan de waarde van gebouwen die misschien gaan verdwijnen? Het is niet dat PBL-onderzoeker Joost Tennekes zelf een antwoord op die vraag geeft, wel helpt hij de waarde van gebouwen of wijken vast te stellen.

Door het onderscheiden van acht verschillende leefomgevingswaarden kunnen verschillende aanknopingspunten voor ontwikkeling worden ontleed. Gaat het om een plek waar veel samenkomsten zijn, of zit er uniek architectonisch denkwerk achter? Met behulp van de webtool die Tennekes ontwikkelde komen de verschillende waarden boven.

Niet alleen oude, pittoreske kerkjes of stadsmuren kunnen onder erfgoed vallen, weten we na dit gesprek. Ook nieuwer bouwwerk of zelfs hele landschappen. Een verrassend veelzijdig onderwerp.

De podcast werd gemaakt door Marc Hanou en Laura Westendorp, beide PBL'ers. Het is de derde aflevering van een serie podcasts over de leefomgeving, waarbij het duo verschillende PBL-onderzoekers aan het woord laat en vanuit nieuwsgierigheid en actualiteit bevraagt.