Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

PBL’er Detlef van Vuuren genomineerd voor Huibregtsenprijs

Nieuwsbericht | 12-07-2018

Prof. dr. Detlef van Vuuren, senior klimaatonderzoeker bij het PBL, is samen met 5 andere wetenschappers genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2018. De jury van de Huibregtsenprijs heeft Van Vuuren genomineerd vanwege zijn werk aan en met IMAGE, een wereldwijd toonaangevend rekenmodel dat klimaatverandering in kaart brengt en beleidsopties verkent. De jury noemt IMAGE en de daarvan afgeleide modellen ‘van uitzonderlijke kwaliteit'.

Dit heeft het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij bekendgemaakt. Op 8 oktober 2018 maakt KNAW-president Wim Saarloos bekend wie de Huibregtsenprijs 2018 in ontvangst mag nemen, tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal.

Detlef van Vuuren is senior wetenschappelijk onderzoeker bij de sector Klimaat, Lucht en Energie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en hoogleraar Integrated assessment of global environmental change aan de Universiteit Utrecht. Van Vuuren geeft bij het PBL leiding aan het team dat al jaren werkt aan het (door)ontwikkelen en toepassen van IMAGE, een zogeheten ‘integrated assessment model’ dat door middel van scenario’s mondiale klimaatverandering in kaart brengt en beleidsopties verkent om klimaatverandering te beperken.

Van Vuuren heeft met het IMAGE-team van het PBL als eerste in de wereld een klimaatscenario ontwikkeld dat concreet aangeeft welke maatregelen overeenkomen met de doelstelling om de klimaatverandering te beperken tot 2 graden Celsius. Dit scenario is door het internationale klimaatpanel IPCC uitgekozen als het ‘standaardscenario’ voor ambitieus klimaatbeleid en vormde zo belangrijke, unieke input voor het Parijsakkoord.

De jury noemt geavanceerde klimaatmodellen ‘onontbeerlijk’ in de wereldwijde zoektocht naar verantwoord klimaatbeleid. 'IMAGE en de daarvan afgeleide klimaatmodellen die door Detlef van Vuuren c.s. werden ontwikkeld, zijn daarvoor bij uitstek geschikt en in hun soort van uitzonderlijke kwaliteit', aldus de jury. 'Met behulp van zijn modellen, die getuigen van een degelijke, maar tegelijkertijd gedurfde en vernieuwende aanpak, moet het mogelijk zijn betrouwbare voorspellingen te doen en daarop gebaseerd beleid te formuleren. Dat dit een urgente kwestie is van het grootste maatschappelijk belang, staat voor de jury buiten kijf.'

Detlef van Vuuren: 'Ik ben zeer vereerd met deze nominatie. Wat mij betreft is dit een prachtige  waardering voor het werk dat het IMAGE-team doet met als doel om de grote vraagstukken rondom klimaatverandering een prominente plek op de beleidsagenda te geven. Als je kijkt naar de andere nominaties voor de prijs, ook in het verleden, is duidelijk dat het IMAGE-werk wordt vergeleken met indrukwekkende wetenschappelijke prestaties. Ik dank de jury hartelijk voor deze waardering.'

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. Uit 40 inzendingen heeft de jury 6 onderzoeksprojecten genomineerd. Wetenschappelijke excellentie, verrassing buiten de gebaande paden, originaliteit en maatschappelijke relevantie die méér is dan vanzelfsprekend voor het vakgebied, waren daarbij leidende principes.

Meer informatie over de Huibregtsenprijs 2018 en de andere genomineerden.

Contact

Voor meer informatie: Tristan van Rijn (PBL woordvoerder) persvoorlichting@pbl.nl.