Detlef van Vuuren wint Huibregtsenprijs 2018

09-10-2018 | Nieuwsbericht

Prof. dr. Detlef van Vuuren, senior klimaatonderzoeker bij het PBL, heeft de Huibregtsenprijs 2018 gewonnen. Van Vuuren mocht de prijs op 8 oktober in ontvangst nemen vanwege zijn werk aan en met IMAGE, een toonaangevend rekenmodel dat klimaatverandering wereldwijd in kaart brengt en beleidsopties verkent. De jury sprak van 'geavanceerd modelonderzoek van wereldwijde betekenis, dat overzicht en houvast biedt bij een complexe, urgente kwestie'.

De prijsuitreiking vond plaats op de 19e Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal. Uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontving Van Vuuren een cheque ter waarde van € 25.000 (te besteden aan onderzoek) en een bronzen sculptuur.

Foto: Roemer Overdiep

Detlef van Vuuren is senior wetenschappelijk onderzoeker bij de sector Klimaat, Lucht en Energie van het PBL en hoogleraar Integrated assessment of global environmental change aan de Universiteit Utrecht. Van Vuuren geeft bij het PBL leiding aan het team dat al jaren werkt aan het (door)ontwikkelen en toepassen van IMAGE, een ‘integrated assessment model’ dat door middel van scenario’s mondiale klimaatverandering in kaart brengt en beleidsopties verkent om klimaatverandering te beperken.

Van Vuuren heeft met het IMAGE-team van het PBL als eerste in de wereld een klimaatscenario ontwikkeld dat concreet aangeeft welke maatregelen overeenkomen met de doelstelling om de klimaatverandering te beperken tot 2 graden. Dit scenario is door het internationale klimaatpanel IPCC uitgekozen als het ‘standaardscenario’ voor ambitieus klimaatbeleid en vormde zo belangrijke, unieke input voor het Parijsakkoord.

Juryvoorzitter Wim van Saarloos noemde Van Vuurens werk met IMAGE 'uitzonderlijk en toonaangevend onderzoek. Excellent wetenschappelijk werk met een vernieuwende aanpak. Een hoogwaardig en toepasbaar concept, dat betrouwbaar, voorspellend en effectief is. Het gaat om een geavanceerd modelonderzoek van wereldwijde betekenis, dat overzicht en houvast biedt bij een complexe, urgente kwestie.'

Detlef van Vuuren: 'Ik ben zeer trots op deze prijs. Maar ik heb hem niet alleen gewonnen. Wat mij betreft is dit een prachtige steun in de rug voor het werk dat het hele IMAGE-team doet met als doel om de grote vraagstukken rondom klimaatverandering een prominente plek op de beleidsagenda te geven. Ik dank de jury hartelijk voor deze mooie waardering van de klimaatwetenschap in het algemeen, en onze inspanningen in het bijzonder. Tot slot maak ik een diepe buiging naar mijn mede-genomineerden, die alle 5 cruciaal wetenschappelijk werk verrichten.'