Geschiedenis van de Nederlandse ruimtelijke ordening

Nederland is door mensen gemaakt. In steden, polders, landinrichting, zelfs in natuurgebieden is de ordenende menselijk hand zichtbaar. De planmatige inrichting is even uniek als befaamd. De nieuwe editie van Ruimtelijke ordening. Geschiedenis van de stedelijke en regionale planning in Nederland, 1200- nu is geschreven door onze senior onderzoeker Ries van der Wouden samen met emeritus hoogleraar Len de Klerk. 

Het boek beschrijft de intrigerende geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Nederland, vanaf de late middeleeuwen tot nu. Waar komt de sterke neiging tot ordening en planning vandaan? Die duizenden plannen, ging dat altijd goed? Of sloegen de planologen en stedenbouwkundigen de plank wel eens mis? Dit volledig geactualiseerde boek biedt inzicht in de cultuur en ontwikkeling van stedelijke en regionale planning in Nederland.

“Als het boek één ding duidelijk maakt dan is het wel dat Nederland nooit af is. Van de Amsterdamse Grachtengordel tot het snelwegennet en de Noord-Oostpolder, Nederland wordt permanent verbouwd en vernieuwd”, stelt auteur Van der Wouden. “Dat maakt dit onderwerp zo ontzettend actueel. Ook nu vragen woningtekort, klimaatverandering en stikstofcrisis om verstandige ruimtelijke beslissingen. Onze dichtbevolkte delta kan niet zonder ruimtelijke ordening.”

Ruimtelijke ordening. Geschiedenis van de stedelijke en regionale planning in Nederland, 1200- nu wordt uitgegeven door Uitgeverij nai010

Ruimtelijke ordening - Len de Klerk, Ries van der Wouden | Nai010

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Wonen en ruimte

Onderzoeken over de woningmarkt, de woningvoorraad en de woonomgeving.

Meer over wonen en ruimte