Serie podcasts over de ruimtelijke ordening

Nederland is nooit af. Woningtekort, stikstofcrisis, klimaatverandering en overstromingen vragen opnieuw om ruimtelijke inrichting. Wat leren de successen en mislukkingen uit de geschiedenis van de ruimtelijke ordening ons daarover? Welke planconcepten werkten wel, welke niet? Deze en andere vragen waren aanleiding voor een viertal podcasts. Onder de gespreksleiding van Peter Pelzer (Universiteit Utrecht) en Jannes Willems (Universiteit van Amsterdam) bespraken telkens twee deskundigen een belangrijke episode uit de geschiedenis van de Nederlandse ruimtelijke ordening. Twee wetenschappelijk medewerkers van het PBL deden mee: Like Bijlsma en Ries van der Wouden. 

Onder de titel ‘Onder planologen’ belichten de podcasts vier essentiële tijdperken. Dat van de ‘revolutiebouw’ (de nieuwe volkswijken uit de tweede helft van de negentiende eeuw), de ‘groeikernen’ uit de jaren 1970 (denk aan Zoetermeer, Lelystad, Spijkenisse, Houten), de ‘vinexwijken’ uit de jaren 1990 en 2000 (van IJburg tot Leidsche Rijn en Amersfoort/Vathorst) en tenslotte de toekomst van de ruimtelijke ordening, waarin de huidige agenda van de ruimtelijke ordening centraal staat.

De podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor het universitaire planologie-onderwijs, maar zeker interessant voor een breder publiek. Zij zijn gekoppeld aan het eerder dit jaar bij nai010uitgevers verschenen boek Ruimtelijke ordening. Geschiedenis van de stedelijke en regionale planning in Nederland, 1200- nu, geschreven door Ries van der Wouden samen met emeritus hoogleraar Len de Klerk.

Podcasts: online te beluisteren of op Spotify

Boek Ruimtelijke ordening:  Ruimtelijke ordening - Len de Klerk, Ries van der Wouden | Nai010

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Wonen en ruimte

Onderzoeken over de woningmarkt, de woningvoorraad en de woonomgeving.

Meer over wonen en ruimte