Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

Voor energiebeleid: 2016 jaar van keuzes

Nieuwsbericht | 18-12-2015

Na de succesvolle klimaattop in Parijs moet 2016 een jaar van keuzes worden voor het energiebeleid. Er ligt een voorontwerp voor een Klimaatwet en de partners in het Energieakkoord hebben zich gebogen over aanvullende maatregelen. In een column licht Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie, toe welke keuzes er liggen.

De eerste keuze is of we nu echt inzetten op een langetermijnbeleid, en op welk baken dat moet afkoersen. Samenhangende vragen zijn: wat moeten we aan met de elektriciteitsvoorziening daarin, en hoe functioneert het emissiehandelssysteem dan. We kunnen ons niet veroorloven dit een terra incognita te laten zijn, aldus Boot.

Uiteraard bespreekt Boot ook de sluiting van kolencentrales, waarvoor de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken. Daarbij pleit hij ervoor om buurman Duitsland te betrekken bij een Nederlands besluit, want de sluiting is alleen zinvol samen aan te pakken.

‘Keuzes zijn moeilijk, maar nodig’, besluit Boot zijn verhaal. ‘De klimaattop in Parijs heeft een nieuwe impuls gegeven. Laten we hopen dat het in 2016 lukt.’