Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de subnavigatieNaar de hoofdinhoud

PBL-Academielezing over Europese transitieagenda door Hans Bruyninckx

Nieuwsbericht | 04-01-2016

'De ontluikende Europese transitieagenda' is de titel van de lezing die prof. Hans Bruyninckx op woensdag 17 februari houdt voor  de PBL-Academie. Hans Bruyninckx is directeur van het European Environment Agency en hoogleraar Europees en internationaal milieubeleid aan de Universiteit van Leuven.

In Europa ontstaat langzaam maar zeker een sterkere milieu- en klimaatagenda voor de lange termijn. Dit komt o.a. tot uiting in de visie van het 7e EU Milieuactieprogramma voor 2050 ‘Goed leven binnen de grenzen van onze planeet’. Het is duidelijk dat deze visie een fundamentele transitieagenda vereist: hier past geen ‘business and policies as usual’.

Nederland loopt wereldwijd voorop in het transitiedenken. Hans Bruyninckx gaat in zijn lezing in op de transitie die de ontluikende Europese agenda vraagt. Ook gaat hij in op hoe deze agenda zich verhoudt tot de Nederlandse ervaringen met zowel het neerzetten van de systemische uitdagingen als het voeren van concrete beleidsexperimenten. Hij baseert zich daarbij deels op het recent verschenen 2015 State and Outlook of the Environment Report (SOER 2015) van het EEA.

Over prof dr. Hans Bruyninckx

Hans Bruyninckx is sinds juni 2013 directeur van het European Environment Agency (EEA) in Kopenhagen. Hij is in internationale milieupolitiek gepromoveerd aan Colorado State University. Voor zijn benoeming bij de EEA was hij vanaf 2010 hoofd van het HIVA in Leuven, een beleidsgericht onderzoeksinstituut gelieerd aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 2007 tot 2010 was hij hoofd van de faculteit Politieke Wetenschappen in Leuven.

Video van de PBL-Academielezing

U kunt de volledige lezing van Bruyninckx terugkijken.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl).