Logo van het Planbureau voor de Leefomgeving
Naar het hoofdmenuNaar de hoofdinhoud

Beleidsruimte energietransitie gebouwde omgeving van gemeenten. Casestudie Utrecht

Rapport | 23-06-2017

Deze notitie analyseert de beleidsruimte van de gemeente Utrecht in het realiseren van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Deze publicatie kan daarom als inspiratie dienen voor gemeenten die - meer dan de gemeente Utrecht - aan het begin staan van het traject om een energietransitie in de gebouwde omgeving te bewerkstelligen.

Weinig wettelijke middelen voor gemeenten om maatregelen af te dwingen

De gemeente Utrecht heeft hoge ambities als het gaat om de vermindering van CO2-emissies. Voor het realiseren van deze ambitie is de transitie naar een duurzame warmtevoorziening een essentieel onderdeel. Het huidige tempo van verduurzaming ligt echter te laag om de doelstellingen te realiseren.

Uit gesprekken met medewerkers van de gemeente Utrecht en analyse van het klimaat- en energiebeleid op zowel Europees, rijks- als lokaal niveau blijkt dat gemeenten op dit moment weinig tot geen wettelijke middelen hebben om maatregelen af te dwingen. Dit geldt met name voor de warmtevoorziening van de bestaande woningen en utiliteitsgebouwen. Daarnaast beschikken gemeenten over onvoldoende budget om de benodigde maatregelen grootschalig financieel te ondersteunen.

Auteur(s)Mirjam Harmelink; Ruud van den Wijngaart
Rapportnr.2938
Publicatiedatum23-06-2017
Pagina's26
TaalNederlands