De geografie van het werken in Nederland verandert, PBL-deelname aan de IABR-2016

21-04-2016 | Publicatie

Het werklandschap van Nederland is in de loop der tijden veranderd. Kijk bijvoorbeeld naar het woon-werkverkeer van forenzen, de stedenbouw en de ruimtelijke economie van het werken in Nederland. Toekomstige trends en ontwikkelingen zullen het werklandschap blijven beïnvloeden.

Groei woon-werkverkeer

De geschiedenis toont aan dat bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen ingrijpende gevolgen kunnen hebben. De enorme groei in het woon-werkverkeer bijvoorbeeld en bijkomende nadelen als het ontstaan van files waren niet voorzien. Als reactie hierop kwam eind jaren 80 ’beperken van de groei van het autoverkeer’ centraal in het nationale beleid voor ruimtelijke ordening en mobiliteit.

Toekomstige ontwikkelingen zullen het werklandschap blijven beïnvloeden. Voor de toekomst is het belangrijk om een balans te vinden tussen de productieve, de sociale en de groene stad. Hiervoor levert het PBL kennisproducten als beleidsanalyses, ruimtelijke verkenningen en toekomstverkenningen.

PBL op IABR 2016

Op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR-2016) brengt het PBL het veranderende werklandschap van Nederland in beeld met tekst, video, animatie en datavisualisatie. Vanuit het verleden naar het heden én met een blik op de toekomst.