Hypotheekrisico's in regionaal perspectief

In 2009 is het aandeel woningeigenaren in Nederland dat moeite heeft om de hypotheek te betalen opgelopen tot tien procent, terwijl zeventien procent bij woningverkoop met een negatief vermogen zou achterblijven. De combinatie van betalings- en restschuldrisico’s is het hoogst in Delfzijl en omgeving, de Zaanstreek, de IJmond, en Flevoland.

Financiële risico’s

Met het dalen van de woningprijzen sinds medio 2008 is het besef teruggekeerd dat het kopen van een huis financiële risico’s met zich meebrengt. De huizenkoper loopt een risico dat hij door verlies van inkomen of stijgende rentelasten niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Ook een restschuld – de woning blijkt bij verkoop minder waard dan de hypotheek – is een risico en verdwijnt niet automatisch meer door prijsstijgingen van woningen.

Regionale verschillen

Dit artikel laat zien dat hypotheekrisico’s van huishoudens sinds het begin van de crisis zijn toegenomen, en bovendien dat deze risico’s niet gelijk over het land zijn verdeeld. Zeer uiteenlopende regio’s, zoals Delfzijl en omgeving, Zaanstreek, IJmond en Flevoland, zijn op dit moment kwetsbaar. In deze gebieden is er sprake van relatief lage inkomens, vermogens of woningwaarden ten opzichte van de woningschulden. Door deze regionale verschillen in hypotheekrisico’s moeten nationale en regionale actoren op de woningmarkt er rekening mee houden dat de crisis, evenals de hervormingen en bezuinigingen die mogelijk daaruit voortvloeien, per regio anders kan uitpakken.

Auteurs

Manon van Middelkoop

Kenmerken

Publicatietitel
Hypotheekrisico's in regionaal perspectief
Publicatiedatum
3 september 2010
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Economisch Statistische Berichten 95 (pp. 537-539)
Productnummer
368