Klimaatbeleid levert kostenvoordelen voor luchtbeleid

Publicatie

Europees klimaatbeleid levert in 2030 aanzienlijke synergievoordelen tegen luchtverontreiniging. De voornaamste zijn kostenbesparing in de Europese gemeenschap van 10 miljard Euro per jaar en minder emissies waardoor jaarlijks ten minste 20.000 mensen minder vroegtijdig sterven.

Klimaatbeleid levert kostenvoordelen voor luchtbeleid

Klimaatbeleid levert aanzienlijke synergievoordelen op voor de bestrijding van luchtverontreiniging volgens een door het MNP gecoördineerd rapport voor het Europees Milieu Agentschap. De EU heeft een doelstelling om de stijging van de mondiale temperatuur te beperken, Klimaatbeleid gericht op het halen van deze doelstelling zou volgens de EEA scenario-analyse:

  • de kosten voor het bestrijden van luchtverontreiniging in de Europese Unie in 2030 in de orde van 10 miljard Euro per jaar verlagen;
  • resterende emissies van luchtverontreinigende stoffen verminderen waardoor de effecten op de volksgezondheid met meer dan 20.000 vroegtijdige sterftes per jaar kan afnemen en ecosystemen minder belast worden door verzuring en vermesting.

Synergievoordelen zijn in 2030 groter dan 2020. Maar ook in 2020 kan klimaatbeleid de kosten voor de bestrijding van luchtverontreiniging, zoals voorgesteld in de thematische strategie al aanzienlijk omlaag brengen. Verdergaande reducties, inclusief de aanpak van scheepvaartemissies, zijn echter nodig om dichter bij de langetermijndoelen van de Europese Unie te komen.

Luchtkwaliteit verbetert, maar 2030 doelstellingen nog ver weg

Bestaand beleid voor het bestrijden van luchtverontreiniging (zoals de nationale emissieplafonds voor 2010) verbetert de luchtkwaliteit in 2030 in vergelijking met het jaar 2000. Echter, de Europese doelstelling om de luchtverontreiniging terug te brengen tot niveaus waarbij geen significante negatieve effecten meer zijn te verwachten wordt ook in 2030 nog niet gehaald. Met bestaand beleid wordt verwacht dat tegen het jaar 2030 nog steeds meer dan 300.000 vroegtijdige sterftes door luchtverontreiniging van fijn stof en ozon zullen optreden.

Klimaatbeleid reduceert luchtemissies

De Europese Unie heeft een langetermijnklimaatdoel geformuleerd waarbij de globale gemiddelde temperatuursstijging beperkt zou moeten blijven tot maximaal 2˚C boven de pre-industriële temperatuursgemiddelde. De bijdrage van de Europese Unie aan dit doel houdt een aanzienlijke reductie van broeikasgasemissies in. Maatregelen om broeikasgassen te beperken zullen gelijktijdig ook luchtverontreinigende emissies en hun effecten reduceren, terwijl tegelijkertijd, door ondermeer reductie in energiegebruik de kosten voor het bestrijden van luchtverontreiniging zullen afnemen. In een scenario waarbij de EU dit gaat realiseren, het klimaatactiescenario, wordt verwacht dat het aantal vroegtijdige sterftes door blootstelling aan fijn stof en ozon met meer dan 20.000 vroegtijdige sterftes per jaar kan afnemen tot 288.000 in 2030. Daarnaast wordt verwacht dat de kosten voor het bestrijden van luchtverontreiniging met meer dan 10 miljard Euro per jaar zullen afnemen. De baten door de verminderde emissies, door ondermeer vermeden vroegtijdige sterftes en minder bronchitis, kan worden gewaardeerd op 14-46 miljard euro per jaar. Al zijn deze schattingen met grote onzekerheden omgeven, duidelijk is dat de voordelen van een geïntegreerd lucht- en klimaatbeleid zowel om financiële als gezondheidsredenen significant zijn.

Kostenbesparing door klimaatbeleid lopen voor NOx op tot 35%

Uitgedrukt per stof komen de geschatte additionele reducties, vergeleken met geen klimaatbeleid in 2030, uit op 10% voor stikstofoxide, 17% voor zwaveldioxide en 8-10% voor fijn stof. Uitgedrukt in kostenbesparing zijn de grootste voordelen te vinden in de EU15. De relatieve kostenbesparing voor NOx, SO2 en fijn stof zijn berekend op respectievelijk meer dan 35% voor NOx en 25% voor SO2 en fijn stof in 2030. Klimaatbeleid kan een aanzienlijk aandeel leveren in het reduceren van luchtverontreiniging in Europa. De synergievoordelen voor 2030 zijn groter dan voor 2020 omdat dit een langere periode betreft voor het implementeren van maatregelen en veranderingen die dienen te gebeuren in ons energiesysteem.

Kenmerken

Publicatietitel
Klimaatbeleid levert kostenvoordelen voor luchtbeleid
Publicatiedatum
6 juni 2006
Publicatie type
Publicatie
Productnummer
91760