Onderbouwing van het referentiescenario voor het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Rapportage 2007

Publicatie

De salderingstool die in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit is ontwikkeld, wordt gevoed met onder andere twee sets grootschalige concentratiekaarten van stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) voor Nederland. Op basis van de nieuwe concentratiekaarten kan net als vorig jaar worden geconcludeerd dat er voldoende nationale maatregelen zijn opgenomen in het NSL om alle bouwprojecten die in betekenende mate aan luchtvervuiling bijdragen te kunnen compenseren.

Het salderingstool

De salderingstool die in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit is ontwikkeld wordt gevoed met onder andere twee sets grootschalige concentratiekaarten van stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) voor Nederland. Een set wordt gevormd door de GCN-kaarten (rapportage 2007) op basis van het vaststaand en voorgenomen nationaal en Europees beleid en een tweede door kaarten op basis van een referentiescenario dat uitgaat van het vaststaand nationaal beleid per 1 januari 2005. Deze tweede set kaarten, de bijbehorende emissiefactoren en het verschil met de GCN-kaarten, de salderingsruimte, worden in onderliggende rapportage besproken. Deze salderingsruimte kan worden aangewend om verslechteringen in de luchtkwaliteit door grote bouwprojecten te compenseren.

Salderingsruimte stikstofdioxide

De salderingsruimte bedraagt gemiddeld over Nederland voor de NO2-concentratie 0,37 µg/m³ voor de hele periode 2010-2020 en is daarmee wat groter dan vorig jaar is gerapporteerd voor 2010, maar minder groot voor 2015 en 2020. De kleinere salderingsruimte voor 2020 wordt voornamelijk veroorzaakt door de lagere inschatting van het effect van kilometerbeprijzing wegverkeer ten opzichte van vorig jaar, wat deels komt door de geplande invoering van de Euro-6-normen voor licht verkeer in 2014 en een bijstelling van de historische trend in verkeersprestaties van personenauto's die doorwerkt in de verkenningen.

Salderingsruimte fijn stof

Voor de PM10-concentratie bedraagt de salderingsruimte gemiddeld over Nederland 0,28 µg/m³ voor de hele periode 2010-2020 en is daarmee iets groter dan vorig jaar gerapporteerd. Dit komt voornamelijk door een groter subsidiebedrag voor luchtwassers bij de intensieve veehouderij. Op basis van de nieuwe concentratiekaarten kan net als vorig jaar worden geconcludeerd dat er voldoende nationale maatregelen zijn opgenomen in het NSL om alle bouwprojecten die in betekenende mate aan luchtvervuiling bijdragen te kunnen compenseren.

Auteurs

Velders GJM , Hoen A , Vries WJ de - Velders GJM (eds)

Kenmerken

Publicatietitel
Onderbouwing van het referentiescenario voor het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Rapportage 2007
Publicatiedatum
9 oktober 2007
Publicatie type
Publicatie
Publicatietaal
Nederlands
Productnummer
92144