Publicaties

5453 resultaten gevonden
Toon filters
Filter op periode

Voorlopige correctiebedragen 2025

In deze notitie wordt de berekening toegelicht van de voorlopige correctiebedragen voor de bevoorschotting in de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) en SCE…

Beleid maken voor (flex)wonen

Sinds 2019 stimuleert de Rijksoverheid gemeenten actief om flexwoonprojecten te realiseren als middel om het woningtekort snel aan te pakken. Veel gemeenten zijn hiermee aan de slag gegaan, elk vanuit…
kleine huizen naast elkaar

Woningen voor kleine huishoudens

Nederland kampt met een groot tekort aan beschikbare en betaalbare woningen. De Rijksoverheid ziet flexwoningen als een van de oplossingen voor het woningtekort en voert sinds 2019 een actief…
spaceboxen. Gestapelde gekleurde containers als woningen

On the science of carbon debt

In the debate on the use of biomass, ‘carbon debt’ is a frequently encountered term referring to the question whether using biomass, especially for bioenergy, makes a positive or negative contribution…

De wetenschap rond koolstofschuld

In het wetenschappelijke, publieke en politieke debat over het gebruik van biomassa (of biogrondstoffen) is 'kool-stofschuld' een veelvoorkomend begrip. Deze term verwijst naar de vraag of het gebruik…

Beleidsoverzicht en factsheets beleidsinstrumenten

In dit achtergrondrapport geven we een overzicht van de beleidsinstrumenten die zijn geanalyseerd bij het opstellen van de Klimaat- en Energieverkenning 2024 (KEV).

UNEP Emissions Gap report 2024

To keep the Paris goal of 1.5°C goal alive, nations need to collectively commit to cut 42 per cent off annual greenhouse gas emissions by 2030 and 57 per cent by 2035 in the next round of Nationally…

Klimaat- en energieverkenningen door de jaren heen

In 2014 verscheen de eerste (jaarlijkse) Nationale Energieverkenning (NEV). In 2019 werd deze vervangen door de Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Op 24 oktober 2024 verschijnt de tiende uitgave in…

Klimaat- en Energieverkenning 2024

De broeikasgasuitstoot in Nederland daalt naar verwachting met 44-52 procent in 2030 ten opzichte van 1990, uitgaande van het vastgestelde en voorgenomen beleid. Daarmee is de kans dat het wettelijke…
Vissersboot op zee met op de achtergrond windturbines

Inzicht in emissies binnen de handelsketens van grote Nederlandse bedrijven

Grote Nederlandse bedrijven hebben impact op de emissies van broeikasgassen in het buitenland via hun inkopen en verkopen in de handelsketen. Deze emissies worden Scope 3-emissies genoemd waar geen…