Aankondiging persconferentie analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma's

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) presenteren maandag 1 maart hun analyses van de verkiezingsprogramma’s. Tijdens een gezamenlijke persconferentie zullen Hans Mommaas (directeur PBL) en Pieter Hasekamp (directeur CPB) de resultaten van de analyse toelichten. De persconferentie wordt gehouden in perscentrum Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag) en begint om 10.30 uur.

Het PBL heeft – per deelnemende politieke partij – geanalyseerd wat de leefomgevingseffecten zijn van maatregelenpakketten in verkiezingsprogramma’s. Daarbij geeft het PBL inzicht in de hiermee gemoeide kosten. De analyse gaat in op de thema’s Mobiliteit & bereikbaarheid, Klimaat & energie, Landbouw, voedsel & natuur, en Wonen.

De doorrekening van het CPB biedt inzicht in de budgettaire keuzes en de effecten van verkiezingsprogramma’s op de Nederlandse economie. Daarbij zijn voor de middellange en lange termijn de gevolgen in kaart gebracht voor onder andere werkloosheid, koopkracht en overheidsfinanciën.

Programma 1 maart

10.30 uur: Presentatie Keuzes in Kaart door Pieter Hasekamp (CPB) en presentatie Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma’s door Hans Mommaas (PBL).

Aansluitend  aan de presentaties is er eerst plenair gelegenheid voor vragen en vervolgens voor korte 1-op-1 interviews met Pieter Hasekamp en Hans Mommaas.

In verband met corona is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor persvertegenwoordigers. De persconferentie wordt ook gestreamd via de Nieuwspoort website.

Gerelateerd

Over het onderwerp:

Verkiezingen en formatie

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer biedt het Planbureau voor de Leefomgeving politieke partijen aan om hun verkiezingsprogramma te laten analyseren.

Meer over verkiezingen en formatie